2020-05-09
黃店,五大訴求,缺一不可。另一間黃店「轉角 見」就係隔離,因為「轉角 見」既招牌太顯眼,所以差d漏左對面間留白。店舖舖位少,所以好多都係室外位,對於夏天幫襯既食客係好大考驗。咁啱近窗bar台位有位就坐咗個度,磚牆木台高腳櫈係幾有feel,如果唔係太熱既話……本身想食全日早餐,但得一款Benedict 同素食揀,於是試試Benedict 啦,再加一杯焙茶鮮奶。Benedict 煮得幾合格,硬身麵包點滿流心既蛋汁,混合芝士既味道都算精彩,沙律菜好食,煙三文魚都合我心意,整體可以俾高分。焙茶夠香,溝鮮奶就係為咗唔好太甜,佢做到,唔知唔覺飲晒一杯。朋友叫咗煙三文魚bagels, 係唔明點解嚟到變牛肉,但係我兩個人都唔覺既情況下被撥散咗,最後當然係食咗。但有驚喜。牛肉煮得好香,又夠嫩口,麵包配上肉汁好出色,尤其面頭點滿藜麦,好香口,醬汁熱口水,最後我清晒盤連汁都唔放過。至於抹茶鮮奶,朋友評論話好飲,我諗都有一定水準。最ticky既位係我地坐窗邊,咁啱係出菜位,所以唔知點解店家會係裡面遞碟菜叫我哋幫手出俾隔離位。我地就唔計較,但換轉第二d客人就唔好咁啦。
班尼迪
牛肉bagels