2014-03-02
一向對九龍城不熟,去過的次數寥寥可數;而每次去都一定一定迷路的。昨天打完羽毛球又在荃灣血拚一下,晚再次夜闖九龍城;不負眾望又迷路啦~~ ( ok 這算是個人問題 =3= ) 一向很愛吃泰國菜,但反而身邊喜愛 thai food 的朋友不算太多;噗,最近更是完全變成韓國人啦。XDD朋友帶我來到 Thai BBQ,難得不用等位也進去了,我們也很快就點了幾個菜,滿心歡喜的等著啦。但沒想到等了快半小時,隔壁那一桌比我們晚到,他們點的所有菜都上了而我們一個都沒有上... @_@ 弄到我差點跟店員說 "我唔食啦,埋單啦!!" = =+我們點了馬拉盞炒椰菜苗 / 鐵板蠔仔煎蛋 / 黃咖哩雞 + 蒜蓉包,我還有榔青和蘋果沙冰,不算太多卻也很飽了。馬拉盞炒菜一向是我的最愛,這個馬拉盞的完全不辣卻很惹味,如果炒通菜應該會更美味。鐵板蠔仔煎蛋熱辣辣上桌,本來擔心會很油膩,但難得吃下去也不會,而且蠔仔超大粒和鮮味的,又有芽菜墊底;呢個大推呢。黃咖哩雞 + 蒜蓉包是絕配,而咖哩雞一上桌時有點傻眼,因為好稀好唔 "咖哩雞" feel 呀。朋友愛其不辣,我反而嫌佢完全唔辣;噗... 而且重點係雞肉好似同 d 咖哩完
馬拉盞炒菜一向是我的最愛,這個馬拉盞的完全不辣卻很惹味,如果炒通菜應該會更美味。 鐵板蠔仔煎蛋熱辣辣上桌,本來擔心會很油膩,但難得吃下去也不會,而且蠔仔超大粒和鮮味的,又有芽菜墊底;呢個大推呢。 黃咖哩雞 + 蒜蓉包是絕配,而咖哩雞一上桌時有點傻眼,因為好稀好唔 "咖哩雞" feel 呀。朋友愛其不辣,我反而嫌佢完全唔辣;噗... 而且重點係雞肉好似同 d 咖哩完全冇關係,雞肉雖然嫩滑但其實冇咩味道,好似白烚咁... ~__~!!! 蒜蓉包焗到好香脆,點咖哩汁就一定好味道呢。 椰青也清甜多汁,但可能太生啦;出盡九牛二虎之力都刮唔出椰子肉... >_< 埋單 $300,食物其實覺得尚可而已,下次要試埋附近o既泰國餐館呢。^+++^