2023-06-13
喺marco polo搬咗過去 #K11musea嘅米芝蓮一星🌟/宜家有兩層/裝修似足30年代嘅上海上面嗰層(7/f)有個露台可以出去睇下風景/不過係坐正響露台門口嗰枱就慘啲/下面嗰層係好似酒樓嗰啲宴會廳咁/可能分咗兩層嘅關係/感覺上宜家冇之前喺marcopolo一層望到頭尾嗰種氣派嘢食嚟講係維持到一星嘅水準/只係服務方面之前係比較周到/起碼唔會響我食緊嘅時候/攞走同擺開我面前用緊嗰隻碟/跟住放個蟹蓋響我面前🤷以下都係每次去必叫嘅嘢食:✨古法煙鴨蛋大大隻鴨蛋/蛋黃上面撒咗啲鹽/煙熏味濃郁✨松茸燉響螺足料燉湯/啲湯渣記住配埋XO豆瓣醬嚟食呀✨涼拌海參薄片海參加咗酸辣汁非常之開胃✨花雕醉雞✨牛柳粒鍋巴卷✨蟹粉釀蟹蓋🦀️食蟹最煩就係剝殼拆肉/懶人嚟呢度食就啱晒/隻蟹就咁蒸完幫你拆埋蟹肉/加咗蛋白嚟炒/食到蟹粉嘅香/蛋白好嫩滑/細細個蟹蓋止下癮都幾好✨野生蒜油爆蝦 油爆蝦係上海本幫名菜之一/加咗嚟自安徽嘅野山蒜/用200度嘅油溫炸成/蝦殼炸到好脆/入面嘅蝦肉肉質維持到係嫩/雖然得8隻蝦/辣辣地幾好食🌟提提你如果唔想成餐飯睇住其他人出出入入/同不斷感受室內冷氣同室外熱風之間嘅交替😆訂枱嗰陣記得同餐
以下都係每次去必叫嘅嘢食:
✨古法煙鴨蛋