2016-05-28
2026 views
同事提議午餐去食韓式料理, 於是走到頗多食店的濱海街, 其中一間叫"阿利水"的韓式小店. 這間在尖沙咀亦有分店。店內位置坐位不多, 午市時間須等位. 幸好我們午飯時間較晏, 到達大約1時四十五分, 等了幾分鐘就入座. 我們6人, 同事們大致都愛吃這家的牛肉什錦石頭窩飯, 份量足料, 我試了一片牛肉亦非常入味. 而飯有跟蘿蔔湯。而今次我點了"牛肉泡菜什錦冷麵": $65(冷麵不包蘿蔔湯)上菜時看到舖滿帶紅椒既醬汁,心諗會唔會太辣呢?但點之前問過店員,說只是少辣度。幸好試了真係只是輕微辣,仲帶點酸酸地,醬汁豐富麵質,提升冷麵深層味道!用了傳統韓式器皿剩裝,令冷麵保持涼度。牛肉也一樣肉嫩多汁。配菜:半只蛋,青瓜絲,紅蘿蔔絲,大豆芽,泡菜。切成絲狀容易跟冷麵一同入口。材料新鮮爽脆。冷麵麵質較幼細,質感軟滑既爽,沾上涼了的辣汁,舌尖頓時一爽,醒一醒神,為下午繼續衝刺!份量夠大 我一個人食唔哂。這間小店 阿利水既食物 中規中矩,係一個平價韓式料理唔錯既選擇!前菜:薯仔,大荳芽,青瓜Re姐推介指數:3/5
這間在尖沙咀亦有分店。
而今次我點了"牛肉泡菜什錦冷麵": $65
(冷麵不包蘿蔔湯)
幸好試了真係只是輕微辣,仲帶點酸酸地,
醬汁豐富麵質,提升冷麵深層味道!
用了傳統韓式器皿剩裝,令冷麵保持涼度。
牛肉也一樣肉嫩多汁。
份量夠大 我一個人食唔哂。