2023-03-30
🍜鯛清湯💰$138🍥鯛沾麵💰$148🐔日式炸雞💰$48🥚櫻木煙熏糖心蛋💰$15.⚡️偶爾會抽起嘅拉麵癮,今次用魚湯拉麵止癮,其實主要係兩塊炸魚皮吸引,又覺得少見所以去試試🤣嗌咗鯛清湯+鯛沾麵試,前者高湯嘅鯛魚味道濃郁🐟,雖然調味醬/調味香油味道較淡,但湯頭鮮味依然突出。麵條用咗細麵,質感偏軟,冇得揀硬度有啲可惜,但湯頭先係主角,所以整體還算合格。叉燒不過不失,炸鯛魚皮有驚喜,蘸湯頭食冇即刻回軟之餘,仲增添咗風味🎏.⚡️傅說中正統日式沾麵會根據當日嘅溫度、濕度而選用唔同粗幼嘅麵條🍥鯛沾麵用咗闊但薄嘅波浪型麵條,比較少見,不過麵條用咗乾冰做急凍,搞到麺條痴埋一舊,食嘅時候略為麻煩,有啲失望。沾麵汁味道濃厚,食完麵之後其實可以加入清湯,再細緻地品嚐湯頭♨️.⚡️特登額外加溏心蛋,熟度完美口感極佳,醃製亦入味✨味道方面主要為煙燻味,而唔係日式溏心蛋常見嘅醬油、味醂,或鰹魚片嘅味道。如果唔鍾意煙燻,建議跳過~.⚡️炸雞算最有驚喜,口感外脆內軟、嫩滑多汁,唔會有油膩感。而且size幾大件,份量十足,價錢唔算貴,幾抵食🐔
💰$138
🍥鯛沾麵