2024-03-04
同朋友約左食晚飯,又好耐無食韓國野,於是近近地就揀左黃埔呢間韓宮。雖然係平日夜晚但餐廳都差唔多坐滿人,好彩有打電話訂定檯。一坐底店員就先比左三樣前菜,有泡菜、醃蘿蔔&青瓜片同埋薯仔,三樣都醃得好好食,店員仲幫我地refill多轉薯仔,熱辣辣食落更好味。我地嗌左一隻醬油蟹,燒肉set同人參雞湯。首先上嘅係醬油蟹,食落好鮮而且無腥味,淋埋檸檬汁上去更加好食。另外有一碟紫菜飯係拌蟹膏食,蟹膏非常多,拌埋飯食真係好滿足。然後燒肉set我地揀左豬肉,有五花腩、辣醬烤五花腩同豬頸肉。五花腩肥瘦相間,入口唔會感到好肥膩,非常有嚼口。而豬頸肉則爽口彈牙,辣醬烤五花腩味道於我呢啲唔太食得辣嘅人都接受得到。而且佢有雪耳、茄子等菜一齊燒,第一次食燒雪耳,爽口而且可以解膩。自己燒豐衣足衣!最後上人參雞湯,個湯調味唔會好重,而且雞肉唔會燉煮到好老,飲完全身暖哂。同朋友食到好滿足!