2022-11-30
昨日約咗人喺天后地鐵站交收貨品,行過少少,有間鋪頭嘅招牌燈箱好閃,寫住食蘭州牛肉麵,咁就吸引咗我入去幫襯 。店內窄長設計,光亮清雅,簡單舒服。我當然揀傳統蘭州牛肉麵,係招牌菜式,加麵底無需加錢,大食嘅我梗係要加喇!麵嘅種類有六款任揀,我就試韮葉配中辣。韮葉嘅質地及款式似台灣關廟麵,好幼滑;牛展夠爽脆彈牙,中辣湯底可以接受,並非太辣,配埋一隻鹵蛋,夠晒飽。跟餐我要咗杯少甜少冰嘅鴛鴦,可以解吓辣,一流。阿女喜歡煙韌口感,叫咗個胡同兒炸醬麵配蕎麥稜,麵質符合預期,有咬口,吸滿豬肉碎、香菇及豆腐粒嘅醬汁,味道豐富有層次,不過,如果鹹味略為減少,就更加理想。特色小食必定推介係燒羊肉串 ,一碟有三串,醃料豐富,火喉十足,令羊肉非常入味,冇羶味,鮮嫩可口,好受歡迎 。西北肘花即係切片豬手,有啲似薰蹄做法,肉質結實彈牙,凍食好過癮,配埋青瓜絲,好爽口。仲有一碟涼拌薑汁蓮藕,微酸但清爽嘅藕片,開胃清甜。餐廳不設加一,下次再支持其他麵食,以示支持。
跟餐我要咗杯少甜少冰嘅鴛鴦,可以解吓辣,一流。
仲有一碟涼拌薑汁蓮藕,微酸但清爽嘅藕片,開胃清甜。
餐廳不設加一,下次再支持其他麵食,以示支持。