2021-11-20 645 views
杏花新城食肆選擇唔多,梅光軒係北海道歷史悠久嘅拉麵過江龍,而且有米芝蓮推介,於是襯周末兩三點冇乜人嘅時候入去試吓~👀一坐低店員就問有作茶要熱定凍,飲落有玄米茶獨特嘅香味。枱上放左張QR Code,掃一掃自己落單,有得入特別要求十分方便。😁🍁 秋の味覚 (只限星期六、日或公眾假期)1) 自選拉麵 (6選1)🍜 旭川拉麵 (全份) (醬油) ~ $80💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)💬 梅光軒嘅招牌,湯底可以揀要醬油或者鹽味,預設係前者。醬油味唔算太鹹,有兩塊肥瘦均勻嘅叉燒、幾條荀子、大量嘅蔥同少量肉碎,食完都冇好油膩嘅感覺~😌🍜 【期間限定】生薑醬油拉麵 ~ $98💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)💬 主要配料大同小異,多咗幾款唔同嘅蔥,隻半熟蛋鹹咗少少。生薑味出乎意料地非常濃郁,而且仲食到底下有啲薑蓉,飲多少少都未覺得口渴,份量夠滿足有驚喜~😋2) 自選小食 (6選1)🥟 餃子 (3隻)💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)💬 外皮煎得夠香脆,餡料亦稱得上飽滿,蒜味恰到好處,食完個口都唔會好臭。😆🍀 日本秋葵 (芝麻沙律醬)💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3)💬 新登場又較為少見嘅小食,亦可以選配柚子

🍁 秋の味覚 (只限星期六、日或公眾假期)
1) 自選拉麵 (6選1)
🍜 旭川拉麵 (全份) (醬油) ~ $80
旭川拉麵
🍜 【期間限定】生薑醬油拉麵 ~ $98
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
生薑醬油拉麵
2) 自選小食 (6選1)
🥟 餃子 (3隻)
餃子
🍀 日本秋葵 (芝麻沙律醬)
💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3)
💬 新登場又較為少見嘅小食,亦可以選配柚子醬油。秋葵十分黏稠,類似小型沙律。😀
日本秋葵
3) 自選飲品或甜品 (7選1)
💬 兩份分別叫咗忌廉同雀巢檸檬茶各一罐,另外有熱蕎麥茶仲有幾款日本飲料,想食甜品就有抹茶蕨餅。🙂

🍜 鹽味拉麵 (半份) ~ $58
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
💬 原始又簡單嘅風味,拉麵質感爽滑彈牙,半個對有作嚟講都好夠飽。湯底清淡得嚟暖笠笠,好想去北海道旅行~😗
鹽味拉麵
小店上餐速度爽快,職員服務頗有效率,環境清靜又有心思。門口有各式水果同雪糕供大家購買,收銀處亦展示住幾款飯素,行過不妨停低腳步望吓~💛
2021-11-20
$90 (Lunch)
旭川拉麵
生薑醬油拉麵