2024-03-23 634 views
小朋友放假陪佢去杏花新城玩,玩完就係杏花新城醫肚☺️上嚟openrice睇咗好耐最後決定食梅光軒我地叫咗叉燒丼套餐跟埋溫泉蛋同汽水叉燒丼同餐牌幅圖差好遠睇餐牌幅圖係細碗但實物係超大碗😅叉燒好淋👍🏻份量夠晒多配埋芝麻醬同蔥好好味呢個叉燒丼份量多到我同小朋友食一碗都食唔晒😅旭川拉麵(半份)(醬油)套餐跟餃子,+$8蘋果汁拉麵煮得比較淋,醬油湯底味道較淡餃子煎得夠脆

我地叫咗
套餐跟埋溫泉蛋同汽水

叉燒丼同餐牌幅圖差好遠
睇餐牌幅圖係細碗但實物係超大碗😅
叉燒好淋👍🏻份量夠晒多
配埋芝麻醬同蔥好好味
呢個叉燒丼份量多到我同小朋友食一碗都食唔晒😅

旭川拉麵(半份)(醬油)
套餐跟餃子,+$8蘋果汁
旭川拉麵

拉麵煮得比較淋,醬油湯底味道較淡
餃子煎得夠脆
飲品

2024-03-23
Type of Meal
Lunch
飲品
2024-01-07 758 views
同朋友夾埋腳去左間日本拉麵店食晚飯,佢話有米芝蓮推介㗎,心諗一定要試吓啦!店鋪閒閒地,一入去就覺得環境幾唔錯,唔似平時果啲夾擠。一坐低就點左款招牌鹽味炙燒五花叉燒拉麵,湯底飲落去唔會太重口,個鹽味恰到好處👌,好適合我呢d唔鍾意太重味嘅人。拉麵Q彈得嚟又唔會太硬,講真,食落好有勁!至於個叉燒,真係正到喊,炙燒嘅表面焦香又帶甜,肉質腍滑又多汁,真係食落口口溶,真係冇得頂!雖然得三塊,但個份量真係足夠,食完仲意猶未盡😍。總之,呢度嘅拉麵無論係湯底抑或麵質都做得幾好,下次路過對面果間水果檔記得又要順便嚟食返轉!🍜👍

2023-08-12 919 views
梅光軒 (杏花新城)地址: 杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G39B號鋪周末一時興起所以去左食拉麵,見到門口都幾多人所以入左去試下,應該都好味掛?蝦魂($98)呢個蝦拉麵個湯底都幾濃,食得出係用好多蝦整出黎,我自己始終喜歡食豬骨湯底多,不過都算吸引的叉燒,蛋同外面拉麵店比較,都係大同小異,分別唔大,正正常常,拉麵份量都算多。如果本身住依頭,都可以試試。雖然鋪頭唔大但整體上都係整潔,不過店鋪入面有啲熱,食完就好快想走🥵
梅光軒 (杏花新城)

地址: 杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G39B號鋪

蝦魂($98)

2023-08-03 682 views
因工作去到杏花邨,行過經過見到間拉麵舖,似係嗰啲隱世小店,心諗應該唔會難食掛,點知一試真係瀨晒嘢,中曬伏。。。眾所周知,拉麵個靈魂在於湯底,然而佢嘅湯係死鹹,仲要拎到過嚟,碗拉麵係暖嘅,湯底衰咗都算啦,仲要唔夠熱。職員態度還好。配料正常發揮有咩用,連碗拉麵最低嘅要求都做唔到,真心係我食過咁多間拉麵裏面,真係可以講係唔想俾錢埋單嘅嗰種難食。垃圾。完。不過好得意嘅一樣係佢門口竟然有生果蔬菜賣😂想俾錢食難受嘅就即管去試下。祝福你。
職員態度還好。
垃圾。完。
不過好得意嘅一樣係佢門口竟然有生果蔬菜賣😂
想俾錢食難受嘅就即管去試下。祝福你。
$80 (Tea)
呢個商場除咗連鎖店之外呢間係其中幾間小店之一😅原來係北海道過江龍嘅拉麵店🇯🇵未去過北海道 味道正宗程度有待考量✈️但係以午餐嘅套餐嚟講算係抵食味道都係合格以上👍🏻⭐️ 鹽味炙燒五花叉燒拉麵 🥓叉燒肥瘦適中燒到有油香🔥 好彩鹽味湯底唔係死鹹🧂而且唔係太濃味啱啱好平衡返⭐️ 生薑醬油拉麵 🌱同樣地醬油唔會太濃厚調味適中🤎 生薑嘅味道清爽但比我想像中溫和😚⭐️ 餃子 🥟⭐️ 芝麻雞翼 🐔⭐️ 忌廉蟹肉薯餅 🍘炸物質素一般但勝在好香口 💥 忌廉薯餅嘅忌廉味道好香濃🤍⭐️ 蕨餅 🍡口感比較硬有啲似jelly🍮 但係以附餐甜品嚟講冇咩好挑剔
鹽味炙燒五花叉燒拉麵

⭐️ 蕨餅 🍡
口感比較硬有啲似jelly🍮 但係以附餐甜品嚟講冇咩好挑剔
鹽味炙燒五花叉燒拉麵
生薑醬油拉麵
「米芝蓮指南北海道2017推介食店」拉麵控嘅朋友,等我嚟推介比大家啦。「梅光軒」-昭和44年創業,更榮獲米芝蓮指南北海道2017推介食店。雖然是米芝蓮推介,但價錢一點都不算貴。食物方面,我點選了以下:(炙燒五花叉燒拉麵)-拉麵口感有彈性,莖蔥切得過粗。湯頭不算特出,不過不失。叉燒厚度不錯,份量足,入口至半溶口感,嚼口不膩。(醬油拉麵)-麵身同樣不錯,不過湯頭油份偏重,味道屬淡口,叉燒雖然冇五花叉燒咁有份量,不過同樣好食。(餃子+汽水)-餃子味道不錯,皮煎得有脆口,而且我自家製調咗一款餃子汁,味道是不錯的。通常大家都是用(醬油➕醋或少許麻油)就這樣。唔知大家有冇試過咁呢?(醋➕胡椒粉➕辣椒油),對~完全是沒有醬油的。如果大家下次去食煎餃子不防試下,特出餃子原味之如,味道和你平時食開更不一樣的。
「米芝蓮指南北海道2017推介食店」
拉麵控嘅朋友,等我嚟推介比大家啦。
2023-04-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
暖胃驅寒美味生羌醬油叉燒拉麵拼章魚燒配即磨熱咖啡尤其是在寒冷的冬天,沒有什麼比拉麵更熱的了!由於先前病毒大流行通常不會來這區,現在一切都變得安全了,又到了出去吃拉麵的時候了。 雖然現在快到最後階段大流行,但還沒有結束!衛生安全比味道更重要!這店枱椅較寬容,人與人會太近!食得安心點!他們已經升級到掃描二維碼接受訂單.人總是偏心的! 梅光軒杏花仍是心頭好此刻! 無它的!還不是水準穩定!不論服務,拉麵和店面都有質數! 可惜之前店員已經不在了?!由其他人代替,在這場災難中我們都明白,每個人都像風一樣逝去!沒有製服的年輕人可能來自辦公室幫忙? 他們也很好。 在這個寒冷的冬天,他首先會問你要熱水嗎? 這是非常熱烈的歡迎,你知道不是所有的拉麵店都有熱水服務顧客嗎? 平時只給桌上一瓶冷水,自己把杯子倒滿。新見的店員阿姨也很好當你需要時,她會主動給你紙巾。現在先來碗暖胃驅寒生羌醬油叉燒拉麵! 而且是限量版,我不應該錯過!  有叉燒, 京蔥絲,筍,半熟蛋嫩滑美味就像畫龍點精!湯我選了醬油,我比較喜歡油脂的味道,但如你喜歡較清淡就原味(鹽味)吧! 他們的薑味非常好,不會很辣讓你的喉嚨很不舒服!。 它只會刺
暖胃驅寒生羌醬油叉燒拉麵拼章魚燒
香熱咖啡
暖胃驅寒美味生羌醬油叉燒拉麵拼章魚燒配即磨熱咖啡
尤其是在寒冷的冬天,沒有什麼比拉麵更熱的了!

由於先前病毒大流行通常不會來這區,現在一切都變得安全了,
又到了出去吃拉麵的時候了。
這店枱椅較寬容,人與人會太近!食得安心點!
他們已經升級到掃描二維碼接受訂單.

不論服務,拉麵和店面都有質數!

可惜之前店員已經不在了?!由其他人代替,
在這場災難中我們都明白,每個人都像風一樣逝去!

沒有製服的年輕人可能來自辦公室幫忙? 他們也很好。

在這個寒冷的冬天,他首先會問你要熱水嗎?
平時只給桌上一瓶冷水,自己把杯子倒滿。

新見的店員阿姨也很好
當你需要時,她會主動給你紙巾。

有叉燒, 京蔥絲,筍,半熟蛋嫩滑美味就像畫龍點精!
湯我選了醬油,我比較喜歡油脂的味道,
但如你喜歡較清淡就原味(鹽味)吧!
他們的薑味非常好,不會很辣讓你的喉嚨很不舒服!。 它只會刺激你的味覺,讓你想吃更多。

小食拼章魚燒! 它很熱,味道很好,你會發現裡面有一些章魚成分,只是一點點燃燒?!

調味料充分有七味粉,醋,醬油,胡椒粉,辣油,芝麻,炸蒜部添風味!

超出我的預期,你猜是什麼?
拉麵店的熱咖啡多棒啊!
您可以在套餐中加$+10一杯熱咖啡。
它嘗起來又熱又濃,聞起來很香。
喚醒我的思緒,太棒了!

整體感到仍是滿意欣喜! 真不錯!
Other Info. : 在這個寒冷的冬天,他首先會問你要熱水嗎? 這是非常熱烈的歡迎,你知道不是所有的拉麵店都有熱水服務顧客嗎? 平時只給桌上一瓶冷水,自己把杯子倒滿。
$118 (Tea)
暖胃驅寒生羌醬油叉燒拉麵拼章魚燒
香熱咖啡
  • 生羌醬油叉燒拉麵
  • 熱咖啡
2022-10-24 724 views
去杏花邨做啲嘢,甘岩係午餐時間,決定食埋先走。去到梅光軒,考慮左好耐食拉麵定係丼好,最後決定食丼。叫左但日式咖哩牛腩飯,個賣相不錯,食落都ok,但個汁我覺得吾夠香口,味道都好似吾多夠,我要另外加辣椒油。但個餐只係 $68,相當對得住個價錢。仲有罐可樂未影
去杏花邨做啲嘢,甘岩係午餐時間,決定食埋先走。
去到梅光軒,考慮左好耐食拉麵定係丼好,最後決定食丼。
但個餐只係 $68,相當對得住個價錢。

仲有罐可樂未影
2022-10-23
$70 (Lunch)
2022-07-29 1130 views
𝟚𝟟.𝟘𝟟.𝟚𝟘𝟚𝟚📌 梅光軒 (杏花新城) (杏花邨)杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G39B號舖🔎#hkfoodieat_杏花邨 #hkfoodieat_機場 #hkfoodieat黃店💛 💸人均消費: $68-130🌿評分: 4/5🈚️加一服務費一直都好想試下屋企樓下呢間良心過江龍拉麵店🍜今日終於有機會同🧸嚟試下💗環境幾靚幾舒服😌加上食物質素都對得住個價錢🌟係值得去懲罰嘅黃店🌷ꕥ 蝦魂(蝦味噌拉麵) ($98) 湯底好重蝦味🦐一飲就覺得好有鮮味✨加上配料好足🙌🏻有兩隻開邊大蝦之餘仲有一大塊叉燒🥹仲有半邊糖心蛋🥚蔥嘅份量亦都好多🍜拉麵係曲麵份量多而且都幾彈牙🌟同埋都幾掛湯🥳本身略嫌佢少貴😣但見到咁足料同咁好食都覺得值回票價😚ꕥ 旭川拉麵 (鹽味) ($80) 相較之下呢個拉麵會遜色少少(事關蝦魂真係好岀色)🌷拉麵一樣彈牙份量一樣都多👍🏻如果細胃口啲可以叫半份😼($68)最欣賞呢個拉麵係佢啲荀🙀總共有三舊(唔係片)😻每舊都有5cm厚✨對於鍾意食荀嘅🧶真係好爽🙌🏻ꕥ 餃子(三隻) 因為係套餐😼所以跟拉麵會有小食同罐裝汽水🥤我哋兩個都揀咗唔使額外加錢嘅餃子🥟懷疑係整定🥲所以有啲凍同埋唔脆😢
𝟚𝟟.𝟘𝟟.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌 梅光軒 (杏花新城) (杏花邨)
杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G39B號舖

💸人均消費: $68-130
🌿評分: 4/5
🈚️加一服務費

蝦魂

ꕥ 蝦魂(蝦味噌拉麵) ($98)
旭川拉麵

ꕥ 旭川拉麵 (鹽味) ($80)

ꕥ 餃子(三隻)
因為係套餐😼所以跟拉麵會有小食同罐裝汽水🥤我哋兩個都揀咗唔使額外加錢嘅餃子🥟懷疑係整定🥲所以有啲凍同埋唔脆😢不過講真呢個價錢送嘅小食真係算係咁😗

另外想講嘅係呢間拉麵店真係好貼心💗咁熱嘅天氣食熱嘢就算有冷氣其實都會食到好㷫🥵佢每張枱都擺咗個風扇仔🥺超級貼心🙌🏻店員服務態度都好好🌟見我影緊相原本上緊菜都即刻縮🥺總括嚟講用餐體驗超好🌷值得支持呀🥳
蝦魂
在我家附近來說最近可以吃到日本拉麵或丼飯的餐廳,最近都應該是在杏花村。梅光軒 是一間被譽為最能代表北海道「旭川」的拉麵店,聽起來很吸引。不過外賣如果要拿湯的好像頗麻煩,所以看到原來這間有丼飯就二話不說先選飯類。如果覺得不錯就下次再來堂食吃拉麵好了 (笑)蒲燒鰻魚丼 ($68) - 鰻魚的份量都頗多,而且很肥美也沒有吃到魚骨之類。除了鰻魚,還有玉子絲和紫菜絲。不會很單調,就外賣來說貌相也不太差吧!鰻魚很肥美!醬汁的味道帶少許甜味。飯量也頗多,男生吃應該也夠飽,不夠的話也可以加錢點小食。飯是日本米﹐十分飽滿又很有咬口。另外每款丼飯都送汽水一罐。
如果覺得不錯就下次再來堂食吃拉麵好了 (笑)

飯是日本米﹐十分飽滿又很有咬口。另外每款丼飯都送汽水一罐。
蒲燒鰻魚丼配汽水一罐
2022-05-29
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$68 (Lunch)
2022-02-13 707 views
🐷 叉燒丼 $38💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)💬 叉燒有好多粒,鹹中帶香配飯嚟食味道恰到好處。汁係沙律醬,相當新奇特別,40蚊都唔洗就有大大碗的確係幾抵食。😋🐮 和風舞茸漢堡飯 $68💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 煎蛋係半生熟,撈飯嚟食夠晒濕潤。漢堡扒大大件,食落既鮮嫩又juicy,仲有啲菇喺上面,走汁都超好味道。另外附上兩件西蘭花同埋紅蘿蔔,有菜有肉營養均衡。🤤🍵 玄米茶💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)💬 飲落好似某壽司店嘅綠茶,味道不過不失,好在可以解飯後嘅油膩感。🤭💙
🐷 叉燒丼 $38
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)
🐮 和風舞茸漢堡飯 $68
和風舞茸漢堡飯
🍵 玄米茶
💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)
玄米茶
💙
2022-02-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$53 (Tea)
和風舞茸漢堡飯
2022-02-09 265 views
🍳 炙燒玉子叉燒丼 $58💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)💬 炙燒玉子嘅蛋白既香脆又嫩滑,蛋黃都夠流心,撈埋啲粒粒分明嘅珍珠米飯嚟食一流。叉燒味道偏鹹,不過勝在外皮燒得頗焦脆,食落相當香口惹味。😋🐷 生薑燒豚肉丼 $68💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 生薑嘅味道都算濃郁,洋蔥既爽脆又夠入味,豚肉嘅豬肉香氣超級重,油脂嘅分佈亦稱得上平均,唔會過肥或者過嚡,係一道十分下飯嘅菜式。🤤🍡 抹茶蕨餅💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 抹茶粉鋪滿晒三粒滑溜溜又彈牙嘅蕨餅,食落澀中帶香,甜而不膩之餘更頗為清爽,作飯後甜品啱啱好。😍💙 FB: 梅光軒Baikohken Ramen
🍳 炙燒玉子叉燒丼 $58
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)
炙燒玉子叉燒丼
🐷 生薑燒豚肉丼 $68
生薑燒豚肉丼
🍡 抹茶蕨餅
抹茶蕨餅
💙 FB: 梅光軒Baikohken Ramen
2022-02-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$63 (Lunch)
炙燒玉子叉燒丼
生薑燒豚肉丼
抹茶蕨餅
2021-12-20 599 views
梅光軒地址:杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G39B號舖日本嘅 @ramen_baikohken  拎過兩屆米芝蓮,一於走去食食試下啦。炙燒五花叉燒拉麵 🍜 $98味噌湯底比較鮮味,但比較咸咗少少,拉麵係粗麵,比較稔身,有少少似辛辣麵口感。叉燒燒得香,比較偏肥,口感不錯,好岩無肉不歡嘅我,唔怕食唔飽。生薑醬油拉麵 🍜 $85剛好限定選擇,基於好奇就點來吃睇睇係咩味,一入口只覺得係少少嘅薑味,而且味道好似生滾魚粥,真係幾特別。叉燒好軟嫰,口感不錯。餃子 🥟 $38底部煎得好香脆,咬落每一啖都幾有肉汁,不錯。#nicefoodie杏花邨
梅光軒
地址:杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G39B號舖

炙燒五花叉燒拉麵 🍜 $98

生薑醬油拉麵 🍜 $85

餃子 🥟 $38
底部煎得好香脆,咬落每一啖都幾有肉汁,不錯。

#nicefoodie杏花邨
2021-11-20 663 views
杏花新城食肆選擇唔多,梅光軒係北海道歷史悠久嘅拉麵過江龍,而且有米芝蓮推介,於是襯周末兩三點冇乜人嘅時候入去試吓~👀一坐低店員就問有作茶要熱定凍,飲落有玄米茶獨特嘅香味。枱上放左張QR Code,掃一掃自己落單,有得入特別要求十分方便。😁🍁 秋の味覚 (只限星期六、日或公眾假期)1) 自選拉麵 (6選1)🍜 旭川拉麵 (全份) (醬油) ~ $80💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)💬 梅光軒嘅招牌,湯底可以揀要醬油或者鹽味,預設係前者。醬油味唔算太鹹,有兩塊肥瘦均勻嘅叉燒、幾條荀子、大量嘅蔥同少量肉碎,食完都冇好油膩嘅感覺~😌🍜 【期間限定】生薑醬油拉麵 ~ $98💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)💬 主要配料大同小異,多咗幾款唔同嘅蔥,隻半熟蛋鹹咗少少。生薑味出乎意料地非常濃郁,而且仲食到底下有啲薑蓉,飲多少少都未覺得口渴,份量夠滿足有驚喜~😋2) 自選小食 (6選1)🥟 餃子 (3隻)💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)💬 外皮煎得夠香脆,餡料亦稱得上飽滿,蒜味恰到好處,食完個口都唔會好臭。😆🍀 日本秋葵 (芝麻沙律醬)💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3)💬 新登場又較為少見嘅小食,亦可以選配柚子

🍁 秋の味覚 (只限星期六、日或公眾假期)
1) 自選拉麵 (6選1)
🍜 旭川拉麵 (全份) (醬油) ~ $80
🍜 【期間限定】生薑醬油拉麵 ~ $98
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
生薑醬油拉麵
2) 自選小食 (6選1)
🥟 餃子 (3隻)
餃子
🍀 日本秋葵 (芝麻沙律醬)
💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3)
💬 新登場又較為少見嘅小食,亦可以選配柚子醬油。秋葵十分黏稠,類似小型沙律。😀
日本秋葵
3) 自選飲品或甜品 (7選1)
💬 兩份分別叫咗忌廉同雀巢檸檬茶各一罐,另外有熱蕎麥茶仲有幾款日本飲料,想食甜品就有抹茶蕨餅。🙂

🍜 鹽味拉麵 (半份) ~ $58
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
💬 原始又簡單嘅風味,拉麵質感爽滑彈牙,半個對有作嚟講都好夠飽。湯底清淡得嚟暖笠笠,好想去北海道旅行~😗
鹽味拉麵
小店上餐速度爽快,職員服務頗有效率,環境清靜又有心思。門口有各式水果同雪糕供大家購買,收銀處亦展示住幾款飯素,行過不妨停低腳步望吓~💛
2021-11-20
$90 (Lunch)
餃子
鹽味拉麵
  • 秋の味覚
2021-10-14 700 views
被譽為最能代表北海道「旭川」的拉麵店,於1969年開業,亦是首家獲得旭川拉麵大賞之【最優秀拉麵大獎】來到香港開設分店,點都要試一試北海道傳統拉麵的味道食品方面:鹽味拉麵 : 性格比高的拉麵,有三大塊叉燒,非常滿足炙燒五花叉燒拉麵 : 炙燒五花叉燒燒得微焦,外脈香口,濃味的醬油湯底,再加上味玉,非常美味的拉麵忌廉蟹肉薯餅 : 即炸熱辣辣外層香脆,忌廉味濃郁蕨餅 : 有抹茶味同黃豆味,蕨餅煙韌彈牙好味

來到香港開設分店,點都要試一試北海道傳統拉麵的味道

食品方面:

鹽味拉麵 : 性格比高的拉麵,有三大塊叉燒,非常滿足

忌廉蟹肉薯餅 : 即炸熱辣辣外層香脆,忌廉味濃郁

蕨餅 : 有抹茶味同黃豆味,蕨餅煙韌彈牙好味