2024-06-18 258 views
Asian Lab餐廳的菜單融合咗越南、泰國等東南亞國家的特色菜品,給人耳目一新的感覺。而且佢喺紅磡黃埔個位置都幾方便,咁大家睇吓我食咗啲乜。首先是「河內蕃茄蟹檬」,這道菜將新鮮蟹肉與酸甜的蕃茄完美結合,配上嫩爽的檸檬汁,可謂清新爽口。值得一提的是,份量都幾大,而這道菜都好有越式風味。接下來的「香茅豬肉撈檬」也別具特色。肉質鮮嫩多汁,撒上爽脆可口自家制的酸汁及香茅,清香四溢,刺激味蕾。呢個係我朋友order嘅,但係我覺得都唔錯。最後的「大蝦青木瓜沙律」更是一道亮點。新鮮的青木瓜搭配大蝦,酸甜可口,清爽解膩,為整頓菜單劃下完美句點。Overall「Asian Lab」餐廳的菜品創意十足,融匯了東南亞國家的特色,無論口味還是呈現,都堪稱出色。 對於喜愛嘗試異國風味的食客來說,這無疑是一個值得一訪的好去處。