2016-09-06 2382 views
今天朋友推荐一家潮州菜,食完后忍不住100个赞! 味道,服务,性价比超级高!近年來在香港,能够做出好味潮州菜的店家,是愈来愈買小見小啦 。話説呢家「 潮菜廳 」,菜式選择多多,大有選择空間,抵讚!呢晚所吃到的潮州菜,既正宗、又美味,更抵讚。其中亦有新啲菜式,如香辣蟹,鸡煲翅。。不吃猶自可,吃了一口,驚喜便立即湧现喇!嘩啦嘩啦的開始吃個不停啦! 總之,每道菜,都可用「色香味俱全 ]嚟形容! 潮州人做菜講求鮮味, 鹵水鮑魚做得最好。鮑魚彈性嚼勁, 鮮味中有甜味, 加上少少的鹵水鹹香調味, 感覺極好。 魚皮爽口有鮮, 薑蔥清爽也有醋酸香平衡。凍蟹, 件頭份量足, 肉地夠而厚。蟹肉清甜, 入口涼快。少少蟹膏, 鮮味濃厚, 配搭日本清酒, 一流。方魚炒芥蘭, 芥蘭脆口無渣, 但是亮點卻在方魚之上。方魚鬆脆而香口, 用來調味極好, 在香港還是較少能吃到鬆化的方魚。 总之,每一道菜都是大写的赞!
魚皮爽口有鮮, 薑蔥清爽也有醋酸香平衡。

总之,每一道菜都是大写的赞!