2009-06-08
2008年9月是日被menu 內既沙甸魚深深吸引住, waiter 介紹menu時已提及沙甸魚可能未必人人喜歡, 因魚味較濃, 不喜歡的會覺得腥~~但我抱住對chef 既信任, 仍堅持點了, 我深信gaddi's食材, 我更對chef既高信任,當然結果無令我失望,而且更難得既係過了大半年仍對這道菜, 深深懷念!!點菜時 waiter 已再提醒沙甸魚會較濃魚味, 未必人人能受, 我亦對他講, 一向喜歡哩類魚富"個性"既魚, 所以問題不大, 無耐經理過黎再一提醒~~~真的細心~~加分!! 經理仲派定心丸, 話如果真係唔岩口味, 可以換另一款添~~大家既 main course 黎到, waiters亦準備就緒, 默契下一齊將銀蓋~~~~~~~~"開", 大家既main course 就在眼~~~~隨即魚香已撲鼻~~眼前所見魚皮煎得金黃~~ 一食之下,沙甸魚獨特之香氣極之濃郁, 一點邪腥都無, 細幼魚骨亦被全部除得一乾二淨, 沙典魚處理得不好, 魚香即變臭腥,而能將簡單食物變為不簡單, 這實在係大廚之功 !!petit four 一如以往的不變款式, 如能不時更換款式, 就更好了 !!