2025-01-29
📍 李師傅韓國料理 LEE SABU KOREAN CUISINE🌍九龍城福佬村道20-22號學林軒地下A號舖 Shop A, G/F, 20-22 Fuk Lo Tsun Road, Kowloon City📝整體評分:9/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝貫徹韓國傳統,未食就一小碟一小碟配菜:菠菜、蕃薯、泡菜,泡菜仲好食過我係韓國本地食到嘅,泡菜新鮮青脆又入味,超多蒜泥,勁惹味。▸ 拼盤餃子◂ $58/12隻✿ 4款餃子有泡菜豬肉餃、排骨餃、大餃子、肉餃子;大餃子同肉餃子味道差不多,主要係鮮味為主,突出蔬菜清甜味;泡菜豬肉餃唔洗講就係辣,但估唔到可以辣到咁起勁,嗜辣之人切愛;肉餃子係我個人最愛,肉味最重且份外多肉汁~▸紫蘇刀削麵◂$58✿ 韓國美食大多數以辣為主 翠肉瓜、洋蔥、紅蘿蔔絲、香菇等大量蔬菜,湯頭勁清甜勁稠密,米香十足。削麵滑溜,不軟不韌,口感剛好。粉末係茶蘇粉,聽講對胃好~▸韓式蓋飯◂$68✿ 雞肉勁嫩滑,用左特色醬汁烹煮,似燒汁卻非燒汁,甜得黎又唔膩,可能係加左大量椰菜,有種家常味道~▸無骨炸雞◂$48✿ 炸皮勁香脆,好似食薯片咁仲搭配腌
🌍九龍城福佬村道20-22號學林軒地下A號舖
📝整體評分:9/10
▸ 拼盤餃子◂ $58/12隻
▸紫蘇刀削麵◂$58
▸韓式蓋飯◂$68
▸無骨炸雞◂$48
✿ 炸皮勁香脆,好似食薯片咁