2019-12-25
我嘅工作時間好長日日營營役役其實精神都幾緊張!聖誕節前忽然有一星期假時間緊迫去唔到旅行,咁訧留喺香港跟老婆大人週圍揾食啦!喱日佢就帶我去The Leah食的英國嘢喎! 去到利園二期上到三樓就到The Leah,嘩好有世外桃源Feel喎,出面原來係Leah Cafe即係食晏嘅地方,The Leah要夜晚先開放做晚餐咁日頭做乜嘅呢? 咁日頭原來係Maggie & Rose嘅私人會所,想去牙入會啦哈哈哈...........不過餐廳入面又真係幾靚幾舒服喎! 老婆大人嚟喱道其實係想食英國餡餅,因為之前佢喺The Leah食過覺得好正。 喺喱道賣嘅仲要係細隻版,咁我哋就一次過勻晒三款口味啦!有辛香茄子肉碎餡餅、四川烤雞餡餅,兩隻都幾好味道一隻香一隻麻幾過瘾。 之但係喱隻芝麻牛肋肉餡餅氹得我好開心,食落去酥皮好鬼香口又唔肥,入面啲牛肋肉餡整得夠淋又夠鬆,味道仲好多濃我一個人食晒成隻。 之後老婆大人驚我唔夠飽整多份英式炸魚薯條我嘆,香脆嘅炸魚冇腥味仲有大條薯條食完飽哂。 甜品有喱件甜絲絲嘅拖肥香草醬配以棗子蛋糕,蛋糕質地夠濕潤淋咗拖肥同埋香草醬一齊食又幾盞喎! 嘻嘻見件
嘻嘻見件棗子蛋糕幾好食一於整多件嘆先!喺餅櫃衆裏尋他最後揀咗佢玉桂蛋糕。
玉桂蛋糕質地好綿好鬆軟,玉桂味唔會太搶香香哋好正喎!下次再嚟試埋其它款先得。
The Leah 地址 : 銅鑼灣恩平道28號利園2期3樓308及311號舖 電話 : 23377651