2023-02-28 221 views
同學幾年不見,這是我們出去社會工作之後第一次食英國菜。Scotch Egg & Soldiers蘇格蘭蛋是其中一個英國比較有名的小菜,用香腸包著雞蛋,肉調味比較重,雞蛋呈現流心狀態,所以就會有外重裡淡的味道。Chicken with lemon butter外表色彩繽紛,看起來非常開胃,雞肉外面鋪滿帶有檸檬汁的芝士醬,雞肉尚算嫩滑,蔬菜都不會過熟,蠻好吃的。Macaroni & Cheese肥仔餐,芝士加白醬無得輸,很難說不好吃,是正常味道的菜。Wood ear mushroom Risotto因為有一位友人是半素食者,所以其中一個主菜是素食,它不算是正宗的義大利飯,偏向符合香港人的口味,醬汁類似pesto,主要味道都是靠芝士突出鹹味,口味相對的清淡。Sticky Toffee Pudding其中一個signature 甜品,不過味道口感令人失望,蛋糕質感少乾少硬。拖肥醬比較少,味道不明顯,雪糕普通,不建議叫。LAIBA Sour這個手調的whiskey cocktails 鹹酸味比較重,開頭入口酒精味重,但之後會變成帶有檸檬酸味跟鹽的鹹味,容易入口,而且有一點點的果仁香味。雖然小貴,
同學幾年不見,這是我們出去社會工作之後第一次食英國菜。

Scotch Egg & Soldiers

Chicken with lemon butter

Macaroni & Cheese
肥仔餐,芝士加白醬無得輸,很難說不好吃,是正常味道的菜。

Wood ear mushroom Risotto

LAIBA Sour
這個手調的whiskey cocktails 鹹酸味比較重,開頭入口酒精味重,但之後會變成帶有檸檬酸味跟鹽的鹹味,容易入口,而且有一點點的果仁香味。雖然小貴,可是值得一試。

這間餐廳價錢定價偏少貴,而且份量不多,味道正常,適合胃口小的人來吃跟分享,而且環境優美,像是後花園一樣。
2022-08-13 813 views
講起英國菜就會諗起Wellington Beef,今次特登去呢間餐廳就係衝住呢個威靈頓牛而黎!① Beef Wellington $988 / $838呢個係要pre-order既主菜,唔知點解我預訂左兩份大,但結果只有一份,好彩當晚即時都仲有份細既比我。侍應先拎份完整既Wellington Beef比大家影相,之後再成四件。大細兩個分別似乎唔大。牛肉中間粉嫩,肉質唔韌,食落唔會覺得好膩,配埋個紅酒汁係唔會失望。另外仲有個薯蓉好綿好軟滑,應該好邪惡,食到停唔到口!② Scotch Egg & Soldiers $98另一吸引我的就是這個蘇格蘭蛋,用肉碎包住溏心蛋拎去炸,味道略鹹,但配埋麵包條食都唔錯。③ Wood Ear Mushroom Risotto $168望落似綠豆蓉的意大利飯竟然唔算濃味,反而偏淡口,有少少失望。④ Caesar Salad $148最麵包粒換成麵包片,加埋隻溏心蛋,幾特別既凱撒沙律,不過無平時食開咁芝味。⑤ Lobster Pie $248⑥ Lancashire Hot Pot $220呢兩個批都幾貴價,龍蝦批有啖啖龍蝦肉響底,上層再鋪麵包,但份量太少,我

① Beef Wellington $988 / $838

Lobster  Pie

⑤ Lobster Pie $248
Lancashire Hot  Pot

⑥ Lancashire Hot Pot $220
呢兩個批都幾貴價,龍蝦批有啖啖龍蝦肉響底,上層再鋪麵包,但份量太少,我一啖都分唔到,聽同事講話好味。另一個羊肉批,底層係焗羊肉蓉,面層係薯片,賣相,味道及口感令我聯想起貓罐頭,不過我係覺得好味既。
Dover  Sole

⑦ Dover Sole $688
呢條煎魚真係不得了,肉質唔滑,味道又淡,非常普通。如果唔係有人唔食其他肉類,我一定唔會叫呢條魚!
Fish,  Chips  &  Scratchings

⑧ Fish, Chips & Scratchings $198
炸魚薯條係最基本菜式,餐廳做得唔錯,魚柳雖然有少少厚粉,但肉質幾嫩滑;薯條係厚切粗薯,質感幾好,配埋特製他他醬係幾滋味。
Apple  Pie  and  Nutmeg  Custard  /  Sticky  Toffee  Pudding

⑨ Apple Pie & Nutmeg Custard $98
①⓪ Sticky Toffee Pudding $98
甜品方面叫左兩款,幾有驚喜。蘋果批果肉夠淋身,仲有肉桂味。拖肥布甸質感幾黏,加埋吉士醬都唔會覺得太甜。

①① Passion De-Light $108
①② Laiba Sour $108
①③ Homemade Lemonade - Lychee & Gineger $65
叫左幾杯飲品,兩杯係有酒精,Passion De-light係cucumber infused vodka溝青檸同熱情果,有陣清新味道;Laiba Sour則是溝入Whisky,nutmeg & hazelnut infused salter caramel,Lemon及Bitters,都算易入口;不過我最鍾意係荔枝溝薑味汽水,配搭新鮮,而且唔會太甜。
不過侍應未問過我地就將仲有半杯既飲品收走,我心諗what?!
因為餐牌選擇唔多,我地都叫左半個Menu,整體餐點份量唔算大份,有啲都唔係好夠分一人一啖,味道方面有讚有彈,但以埋$5000,人均$600+呢個價錢去睇,性價比實在唔算高。
睇埋餐廳配套,分室内同室外用餐區,幾有情調,環境唔錯。不過服務質素只係一般。
$600 (Dinner)
Scotch  egg  &  soldiers
2022-07-29 651 views
好久沒出外lunch了~ 很期待的說. 繞了一大圈才找到餐廳, 環境很舒適, 落地玻璃外是小花園般的室外雅座, 餐廳裡面也是充滿植物氣息的裝修~Set Lunch $280 per person(starter / soup & maincourse)⚜️ Butternut Squash Soup with Manuka Honey & Pine Nuts算是比較少見的Squash soup, 入口是真材實料的squash蓉, 但除此之外, 什麼味道都沒有.Honey味道嘗不到, pine nuts就是只加上去的garnish. 很單調, 感覺不到任何的用心.. ⚜️ King Prawn Papardelle (+$50)顏色奪目, 但乍看蝦好像煮得很老.. 首先Papardelle不是我喜歡的口感, 是比較彈牙而不是煙韌, 醬汁還不錯, 但不夠多, 也不夠掛麵. 蝦頭不用力就已分開, 肉霉的程度…不言而喻不新鮮也算了, 肉還是乾的, 煮的很老!上面的豆苗也討厭地超大條, 在醬汁不夠稠的情況下, 可以想像要吃的多狼狽才不至於弄髒衣服!很久沒這麼負評過一家餐廳了.
好久沒出外lunch了~ 很期待的說.
繞了一大圈才找到餐廳, 環境很舒適,
落地玻璃外是小花園般的室外雅座,
餐廳裡面也是充滿植物氣息的裝修~

Set Lunch $280 per person
(starter / soup & maincourse)

算是比較少見的Squash soup,
入口是真材實料的squash蓉,
但除此之外, 什麼味道都沒有.
很單調, 感覺不到任何的用心..

顏色奪目, 但乍看蝦好像煮得很老..
醬汁還不錯, 但不夠多, 也不夠掛麵.
蝦頭不用力就已分開, 肉霉的程度…不言而喻
不新鮮也算了, 肉還是乾的, 煮的很老!
上面的豆苗也討厭地超大條, 在醬汁不夠稠的情況下,
可以想像要吃的多狼狽才不至於弄髒衣服!

很久沒這麼負評過一家餐廳了.
2022-06-25 608 views
份量勁少,價錢不值得。lunch set兩個人吃了700幾,沒有吃飽。beef pie像是早餐份量的一個pie,salad也非常普通,rissotto也很一般。下次不會再來。
2022-06-24 673 views
終於食到我心心念念嘅Beef Wellington😍。餐廳外面有個迷你花園,室內偏昏暗,裝修以簡約同綠色植物為主,睇過有review話夜晚會好嘈,但可能去嗰日撞正落雨,所以人唔多,出奇地都幾安靜🤫。✏️Scotch Egg& Soldiers $98 🍎9/10外層嘅免治豬肉好香口😋,唔會炸到油冧冧,半熟蛋都做到流心效果,面包條好香脆,點埋蛋汁食一流😋。✏️Beef Wellington $838 🍎8.8/10員工會係切件前,送上原條wellington俾客人影相先。中心嘅牛柳係嫩粉紅色,包裏住牛柳嘅鵝肝野菌醬比較鹹,要讚嘅係酥皮完全冇因為熱氣同牛柳釋出嘅水分而變淋到,依然堅挺酥脆😍,哩點好重要!至於牛柳本身就冇咩調味,質地偏軟淋唔算話特別Juicy,配嘅薯蓉好綿滑,但全部夾埋一齊食真係好漏,其實都幾大件,建議幾個人一齊share🫡,如果唔係好食都變唔好食😂。✏️Mac and Cheese $78 🍎6.5/10Side dish一樣揀咗個好漏嘅😂,芝士都足料嘅,但偏冇味,冇咗Mac and Cheese嗰種啖啖鹹香奶油味又邪惡拉絲嘅感覺😫。如果想食佢嘅招牌Beef Wellington

Scotch Egg& Soldiers

✏️Mac and Cheese $78 🍎6.5/10

如果想食佢嘅招牌Beef Wellington,記住要Pre-order。因為menu上嘅大部分菜式都係以油炸烤焗為主,都幾漏下,最好就一大班人Share,以免食到個肚唔舒服😂。
Scotch Egg& Soldiers
2022-06-23 529 views
以綠色植物為主的英式餐廳,更設有露營帳篷,讓人置身於野餐的環境。🏕🌴🦥(留意:戶外的帳篷有最低消費及必須預約)當天天氣也很熱,在戶外打卡後,也回到室內進餐,其實坐室內較舒適。🌅食物方面就以英國菜式為主。《Beef Wellington》$988必須預訂,威靈頓牛扒,酥皮的外層夾着粉嫩色的牛肉,肉質非常嫩滑,且非常軟腍,酥皮下有香濃的蘑菇,配上香滑的薯蓉,認真好吃!🌈《scotch eggs and soldiers》$98餐廳特色餸菜,蘇格蘭炸蛋,蛋黃流心,肉碎包住雞蛋,外層炸得酥脆!好吃!🌙《chicken pie 》$178英式雞批,星形的外表,外層的酥皮很酥脆,內裏的餡料非常豐富!⭐️《Caesar salad》$168凱撒沙律,就較普通😂流心的雞蛋是好吃的!總結:威靈頓牛扒和英格蘭炸蛋必食!

(留意:戶外的帳篷有最低消費及必須預約)

食物方面就以英國菜式為主。

《Beef Wellington》$988

《scotch eggs and soldiers》$98

《chicken pie 》$178

《Caesar salad》$168
凱撒沙律,就較普通😂流心的雞蛋是好吃的!

總結:威靈頓牛扒和英格蘭炸蛋必食!
2022-06-12 383 views
⭐️⭐️⭐️⭐️📍The Leah (CWB) Part 1💁🏻‍♀️為食妹bookmark咗呢間beef wellington好耐,不過因為之前有限聚令所以一直都無去到,而家放寬咗終於可以同一大班朋友仔一齊去喇🤩💁🏻‍♀️餐廳位置比較隱蔽,裝修走田園野餐風格🧺,有陽光嘅時候坐室外都幾有feel,不過夜晚就比較昏暗啲🌃~ Small plates • Scotch egg & soldiers ($98) (runny duck egg, pork, sourdough)🍴呢道系英國傳統小食scotch egg,廚師將免治豬肉包住流心蛋然後落油炸到香脆,切開一半就見到誘人嘅流心蛋汁🤤,用附上嘅烤酸種麵包條沾點蛋汁,風味一流,scotch egg食落充滿咸香,非常惹味😙• Wood ear mushroom risotto ($188) (parsley, chervil, wild mushrooms)🍴呢款risotto 就相對地味道普通一啲,risotto煮得幾煙韌,帶香草味,野菌份量都幾多,無落忌廉所以唔會好膩,味道唔算有驚喜🙃~ Pies & pots • Beef pie ($208)
⭐️⭐️⭐️⭐️
📍The Leah (CWB) Part 1

~ Small plates
• Scotch egg & soldiers ($98)

~ Pies & pots
• Beef pie ($208)
(short riv, ale, black pepper)
🍴牛肉派系The Leah signature dish之一,果然無令為食妹失望😌,酥脆嘅酥皮外層包住滿滿嘅洋蔥牛肉碎餡料,充滿肉汁非常濕潤唔會乾𠲜𠲜,調味唔錯唔會太咸,為食妹覺得唔沾旁邊嘅海鹽都已經好夠味😋

• Loster pot pie ($248)
(boston lobster, béchamel sauce, sourdough crumbs)
🍴相反呢個龍蝦派就有少少失望😅,烤得金黃嘅酸種麵包粒包覆住以白汁煮成嘅波士頓龍蝦粒,龍蝦粒份量比較少,不過都算彈牙,脆脆嘅麵包粒配白汁一齊食味道唔錯嘅但唔特別,性價比就偏低少少👉🏻👈🏻

~ Sides
• Heirloom tomato salad ($98)
• Mac & cheese ($78)
• Roasted cauliflower cheese ($78)
🍴三款side dish味道正正常常,比較特別係蕃茄沙律🍅,選用三種不同顏色嘅蕃茄,色彩鮮艷幾吸睛,mac & cheese 同cauliflower cheese就相對普通啲,都係以白汁燴好再加芝士焗成🙂

~ Big plates
• Fish, chips & scrachings ($208)
(beer-battered cod, mashed peas, homemade tartare sauce)
🍴炸魚薯條都算係英國菜嘅必試菜式,加咗啤酒嘅炸漿膨脹得特別大而且會比較鬆脆😆,魚肉採用鱈魚柳,肉質比較結實,適合油炸唔會散哂,魚肉炸完都唔會好乾保留到少少肉汁,沾滿自家製他他醬真係幾好食👍🏻,薯條係粗薯角,同樣以啤酒炸漿炸起,做到外脆內軟又有薯味😊,配菜係青豆蓉,反應就比較兩極,為食妹唔討厭青豆就覺得幾好食,不過好多朋友仔都唔鐘意就不太喜歡呢個配菜🤣

• Dover sole ($688)
(whole dover sole, caper butter, shallot)
🍴第二道主菜係烤龍利魚配酸豆牛油,為食妹覺得酸豆醬同魚嘅配搭唔係太夾🙁,龍利魚亦都比較多骨,為食妹就唔係太欣賞呢道主菜😣

• Beef wellington ($988)
(fillet, red wine sauce, potato mash)
🍴終於輪到為食妹最期待嘅beef wellington喇😍,店員首先送上原條未切開嘅beef wellington畀客人影相,之後會收入廚房切好再上菜

🍴睇到中間完美medium rare嘅菲力牛柳已經流哂口水🤤,金黃嘅酥皮包住一層parma ham同一層蘑菇碎以及粉嫩嘅菲力牛柳,酥皮富牛油香,菲力牛柳夠軟腍有肉汁又有牛味,再加上鹹香嘅parma ham同香氣十足嘅蘑菇碎,整個配搭不得了,口感豐富非常滋味🥰

🍴Side dish嘅薯蓉超濃牛油香味又好creamy,有個朋友仔差啲好食到自己食哂一兜😂

~ Desserts
• Apple pie & nutmeg custard ($98)
• Sticky toffee pudding ($108)

🍴為食妹同另一個金牛寶寶都無諗到原來朋友仔訂位嘅時候有同餐廳講係慶祝生日,所以甜品上菜嘅時候見到有生日字句同蠟燭都幾驚喜🥳

🍴蘋果批外層酥脆,內饀係加入咗肉桂煮成嘅蘋果粒,熱辣辣淋上肉豆蔻吉士奶醬,好香好好食😋

🍴拖肥布甸亦係其中一款傳統英式甜品,鬆軟嘅蛋糕加上香甜嘅拖肥醬,甜得嚟好食😊,淋上少許奶醬一齊食就可以中和番甜膩感,不過呢款真係要同朋友仔開心share,食太多會糖份爆煲🙈

💬為食妹今次食到咁好食嘅beef wellington真係好滿足🥰,多謝朋友仔肯一齊食先可以試到咁多款菜式😚,大家如果想試嘅要留意番beef wellington 要pre-order㗎記得訂枱嘅時候留定🙌🏻
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐
️💲💲💲
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • Beef wellington
  • Beef Pie
我朋友仲有一星期bb就出世,諗住去呢間所謂Kid Friendly餐廳?我就帶埋我3歲小朋友,以為呢度商場有好多高質baby stores又有得泊車,但一d都唔高質!完全俾佢d相扼哂!UNFRIENDLY! NOT BRITISH! RUBBISH!首先喺商場揾左好耐,原來呢間餐廳封左好多出入口,只有一條路去!⚠️去到坐低叫野食,假花草鋪哂塵,客人得幾個,點知連waitress既影都見唔到!最後原來就係佢地餐廳入面封左既路度見到個侍應,唔知佢成日入去個秘密通道做乜??🚧我點左kid menu既餐,問佢有冇包fresh juice佢話冇🙅🏽‍♀️,加錢唔緊要,但黎到玻璃杯🥃?我指住我小朋友同佢講: 我小朋友咁細,你俾d kids餐具ok? 佢話佢地冇!🙅🏽‍♀️所有都係玻璃和陶瓷餐具!我問咁有冇外賣碗筷?佢話都冇!🙅🏽‍♀️咁有冇俾小朋友玩既野?冇!🙅🏽‍♀️請問咩叫kid friendly餐廳???🛑我朋友走先,我小朋友突然好急尿暗住下面🚼,我就匆忙同侍應講去洗手間🚾,佢話我地要搭返lift落下面先有,我就指住'秘密通道'🚧可唔可以去?佢都係No!🙅🏽‍♀️ fine我即刻放低我小朋友玩具,拎我既
🛑我朋友走先,我小朋友突然好急尿暗住下面🚼,我就匆忙同侍應講去洗手間🚾,佢話我地要搭返lift落下面先有,我就指住'秘密通道'🚧可唔可以去?佢都係No!🙅🏽‍♀️ fine我即刻放低我小朋友玩具,拎我既手袋就出去等lift, 架lift都等左一陣,lift入面都有好多人,突然其中一個waitress (應該係Filipino) ⚠️⚠️⚠️佢按返'OPEN' 架lift叫我放低credit card!!!WTF🤬我講我去洗手間嗰時又唔叫我放低?而家咁多人面前當我係賊呀?重點我小朋友就瀨喺lift點算!?最後佢話要'跟' 我去廁所!SURE! WTF CLS RESTAURANT!
佢真係喺廁所門口等我!我已經覺得好羞辱唔會再想喺呢間餐廳留多一秒!我地返去拎返我地個玩具就叫佢賣單!同埋俾Customer service contact俾我!佢足足搞左20分鐘先同我賣單,仲話冇電話🙅🏽‍♀️,只有公司email但未必覆,覆都係佢覆!
多謝香港有open rice我可以留食評!如果有埋翻譯食評就仲好!我好想將我呢段食評翻譯哂所有語言俾d未去過既食客睇下!仲去咩?不了!🙅🏻‍♀️🙅🙅🏿‍♂️🚫🚫🚫
硬過擦紙膠的炸雞,似病毒造型的什菌飯,冇兒童餐具的兒童餐廳
唔會有小朋友咬到的炸雞
2022-04-28
一大班人食飯 首選係可以食到wellington beef 餐廳! 真係差唔多試晒menu上有嘅菜式😋【Caesar Salad】$148不過不失! 唔錯嘅選擇😋😋【Wood Ear Mushroom Risotto】$168本身expect 係青草味 因為有大部分都係蔬菜🤫 無菇味又無菜味 係一碟無味嘅risotto【Scotch Duck Eggs】$98除左wellington 店舖另一款signature一定係蘇格蘭流心蛋🤤 外層以豬肉碎包住 炸得好香脆! 多士邊用來點流心蛋黃 好正!【Beef Wellington】$988本身pre order 左兩舊wellington 但溝通上出錯😂 變左16oz同12oz各一嚿 價錢分別係$988同$838~ 但兩碟出到嚟都分唔到🫣廚師會原條出嚟俾你影相 影完再切開四大嚿! 鬆脆嘅酥皮中間夾住蘑菇蓉 嚿牛肉都好淋! 口感勁豐富~ 而變左配角既薯蓉 勁smooth🤤 食得出落咗好多牛油同忌廉! 卡路里爆燈🔥 但配紅酒汁真係好正!【Fish and chips & scratchings】$198炸粉真係好好好多😢 不過魚肉勁滑~ 加埋勁

【Caesar Salad】$148
不過不失! 唔錯嘅選擇😋😋
Caesar Salad

Wood Ear Mushroom Risotto

【Scotch Duck Eggs】$98
Scotch Duck Eggs

【Beef Wellington】$988
Beef Wellington

炸粉真係好好好多😢 不過魚肉勁滑~ 加埋勁粗身嘅薯條同青豆蓉! 好heavy 🫠🫠
Fish and chips & scratchings

【Lobster pie】$248
面頭有好多麵包粒!龍蝦肉唔算多~ 份量都偏細 唔太推薦😢
Lobster pie

【Lancashire Hot Pot】$220
羊肉配黑醋低溫焗👍🏻 仲食到有洋蔥! 表面再鋪上薄片薯仔 煮得好嫩好淋🤤
Lancashire Hot Pot

【Pan Fried Dover Sole】$688
呢個真心唔推薦‼️ 覺得呢個做法係浪費左條魚~ overcook左😟 搞到勁「鞋」🫠 caper butter sauce 唔係太夾!
Pan Fried Dover Sole

覺得店舖除左wellington 甜品都幾出色‼️
【Apple Pie & Nutmeg Custard】$98
蘋果批一啲都唔會覺得好甜!入面蘋果煮得好淋 又大粒 口感十足! 仲有淡淡的肉桂味🤤
Apple Pie & Nutmeg Custard

【Sticky Toffee Pudding】$98
英式經典甜品! 椰棗蛋糕 質感非常黏 太妃糖醬再加吉士醬🤤 都唔會好甜

🍸Passion De-Light $108
🍸Laiba Sour $108
🍸Lemonade (Lychee & Ginger) $65
Passion De-Light & Laiba Sour
Lemonade (Lychee & Ginger)

飲品方面都唔錯!😋發現citysuper都有售 可以買返屋企自己飲! 不過嗰陣掛住傾偈 未飲晒 個staff又無問 直接收起晒😢 真係扣左分
Caesar Salad
Scotch Duck Eggs
Lancashire Hot Pot
Apple Pie & Nutmeg Custard
2022-05-03 429 views
坐落於利園二期3樓的The Leah是一間英式餐廳酒吧,The Leah致力於銅鑼灣心臟地帶打造城市綠洲,為客人提供由創意總監James Sharman設計的英倫風格Comfort Food寬敞綠油油的戶外露台,室內有大量綠色植物佈置,環境舒適,配上英式佳餚及美釀,喜愛熱鬧氛圍定大家,一定會愛上這個充滿活力的新蒲點食物方面:Scotch Egg & Soldiers : 用香腸及麵包碎包住流心鴨蛋去油炸,口感十足,層次豐富,用上香脆的蒜蓉包點住流心鴨蛋一起食,爽脆得來又有蛋香,特別惹味。Chicken Pie : 一切開就係爆滿的肉汁和雞肉,味道香濃,酥皮層次豐富, 外脆內裡鬆化Beef Wellington : 首先會原條威靈頓牛柳上檯比大家拍照,之後會切開四大件供大家享用,威靈頓牛柳外層焗到酥皮金黃鬆脆,內裡用上不同蘑菇做成的野菌醬包著粉嫩紅色的牛柳,香氣十足,肉質軟滑香濃的牛肉味,再配上香滑的薯蓉,份量十足的主菜

食物方面:

$800 (Dinner)
  • 威靈頓牛柳
Scotch Egg Soldiers $98一款經典英國菜之一,蘇格蘭流心蛋流心蛋炸得金黃色,剛剛好蛋既外皮係以香腸、鼠尾草、洋蔥、黑椒、燕麥麵包碎製成,相當豐富! 一切開,蛋黃就流心出黎,一流👍🏻👍🏻另外,仲有幾條多士邊配送,可以點蛋黃食😋Heirloom Tomato Salad $98入面有多款唔同既蕃茄全部都好新鮮好甜清新既蕃茄令整餐飯既油膩感降低Fish, Chip & Scratchings $198Beef battered -homemade tartare sauce - pea mash 好大塊魚柳!同埋分量十足既薯角薯角同魚柳都炸得剛剛好,金黃色👍🏻另外仲有青豆伴碟,可以沖淡油膩感Scallop Black Pudding $268大大粒既帶子煎得好香好脆😋帶子係用左北海道帶子,難怪咁鮮甜一碟大約4粒,真係唔夠喉好味道到停唔到口Beef Wellington $988招牌菜之一,頗受歡迎,需要提早預訂分量十足既威靈頓牛排!第一次食威靈頓牛排既我,覺得有小小震撼外面既酥皮好薄好脆👍🏻牛排都好嫩餐廳好細心地用左唔同款既蘑菇黎取代原有既鵝肝醬可以減低肥膩感,令罪惡感降

Scotch Egg Soldiers $98
一款經典英國菜之一,蘇格蘭流心蛋
流心蛋炸得金黃色,剛剛好
一切開,蛋黃就流心出黎,一流👍🏻👍🏻
另外,仲有幾條多士邊配送,可以點蛋黃食😋
Scotch Egg Soldiers

Heirloom Tomato Salad $98
入面有多款唔同既蕃茄
全部都好新鮮好甜
清新既蕃茄令整餐飯既油膩感降低
Heirloom Tomato Salad

Fish, Chip & Scratchings $198
好大塊魚柳!同埋分量十足既薯角
薯角同魚柳都炸得剛剛好,金黃色👍🏻
另外仲有青豆伴碟,可以沖淡油膩感
Fish, Chip & Scratchings

Scallop Black Pudding $268
大大粒既帶子煎得好香好脆😋
帶子係用左北海道帶子,難怪咁鮮甜
一碟大約4粒,真係唔夠喉
好味道到停唔到口
Scallop Black Pudding

Beef Wellington $988
招牌菜之一,頗受歡迎,需要提早預訂
分量十足既威靈頓牛排!
第一次食威靈頓牛排既我,覺得有小小震撼
外面既酥皮好薄好脆👍🏻牛排都好嫩
餐廳好細心地用左唔同款既蘑菇黎取代原有既鵝肝醬
可以減低肥膩感,令罪惡感降低
如果想味道更濃郁,可以倒入配有既紅酒牛肉汁到牛排內
Beef Wellington

Granny Smith Apple Pie Nutmeg Custard $88
甜品方面選擇左蘋果批
餐廳仲好甜心地寫左Happy Birthday祝賀語~
蘋果批外脆內軟,入面既蘋果煮到十分淋,好入味
濃濃既肉桂味,肉桂愛好者切勿錯過~
吉士醬係另上,可以隨住個人喜好,自行調節多少

Scotch Egg Soldiers
Fish, Chip & Scratchings
Scallop Black Pudding
Beef Wellington
#emily出街食👅👅 上次男朋友生日諗住帶佢食一樣佢從來都未食過嘅嘢 (好奇怪佢本身係英國讀書但係就從來都未食過)就係英國嘅beef wellington😆諗好咗食咩之後我就不斷上網搵餐廳希望搵一間係全港最好食 後來搵到呢間佢嘅主打菜就係beef wellington 環境好靚可以打卡之餘 上網亦都見到基本上一致好評😛👍🏻咁就果斷book咗位同佢去食 嗰度果然環境氣氛都非常之浪漫好適合同男女朋友嚟食飯😛😳 前菜嗌咗個scotch egg原來係外層炸咗 而裏面係流心嘅雞蛋🥚第一次食覺得好特別都覺得幾好食~😙終於到咗個晚嘅重頭戲 beef wellington 睇圖就睇得出牛扒顏色非常粉嫩😋而食落亦都非常之嫩滑 上網做完research先知原來每一間做beef wellington嘅餐廳外層包圍嘅醬都唔一樣而今次the leah用嘅係蘑菇醬而我個人都好鍾意食菇菌類嘅嘢 所以就覺得好好食~~💯💯
#emily出街食👅👅
Svotch  egg
  • Beef wellington
2022-02-01 302 views
今次為左beefwellington而黎無令我失望🥰好好食 脆嘅酥皮  嘅牛柳仲有埋 mashed potato☺️本身想另外加職員提我本身已經跟埋唔夠先加👍🏻.. 味道中規中矩如果🍞條可多幾條就好🤭可以沾多啲蛋黃🍳..環境相對比較暗同嘈🙊其實如果唔係咁嘈 本身係幾有情調------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘🔘📷環境/Ambience: 🔘🔘⚪️⚪️⚪️🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘------🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌------
今次為左beefwellington而黎
可以沾多啲蛋黃🍳
環境相對比較暗同嘈🙊
其實如果唔係咁嘈 本身係幾有情調
------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘🔘
📷環境/Ambience: 🔘🔘⚪️⚪️⚪️
🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘
💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘
🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌
🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
2022-01-30 223 views
點樣食推介✨⭐️Beef Wellington都有得外賣🤩⭐️⭐️銅鑼灣西餐⭐️The Leah地址:銅鑼灣恩平道28號利園二期3樓303-309及311號舖🍖Beef Wellington Set $348 (7.2/10)依家係The leah買外賣自取有7折優惠,300幾蚊就可以食到威靈頓牛扒(⊙ω⊙),就算外賣拎返屋企都保持到溫度,同埋唔好睇佢份量細細,一個人食完都會好飽,切開外層嘅酥皮勁酥脆,裏面嘅蘑菇醬都幾香菇味,外賣粉嫩嘅牛柳食落都好juicy,加埋跟餐嘅紅酒汁一齊點黎食就更加滋味🍖Caeser Salad (7/10)份量都曬多,估唔到會有鯷魚係入面,都幾得意🍖Sticky Toffee Pudding (7.5/10)蛋糕面頭個d係極邪惡嘅牛油🤣,再淋上太妃糖醬同埋雲呢拿醬一齊食就變邪惡二次方,好甜但幾好食回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)
點樣食推介✨

⭐️Beef Wellington都有得外賣🤩⭐️
⭐️銅鑼灣西餐⭐️

The Leah

🍖Caeser Salad (7/10)
份量都曬多,估唔到會有鯷魚係入面,都幾得意

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)
2022-01-30 205 views
。琴日去左銅鑼灣同朋友食high tea✨,餐廳分為室內/外,環境好綠化好舒服👍🏻👍🏻餐廳tea set堂食做緊8折呀,外賣做緊7折,我地叫黎試下個tea set先💓首先為大家介紹一下咸點 有mini burger,牛非常有牛味,係半熟入面仲有啲pinkpink 好juice❤️,煙三文多士,不過不失,蘑菇脆皮盒子✨好味呀-甜點方面杏仁曲奇,有濃郁的杏仁味,外脆內軟紅豆綠茶奶凍 ,綠茶奶凍配上紅豆,簡直係絕配👍🏻👍🏻👍🏻,香蕉蛋糕,好鬆軟,好重香蕉味,吾會太甜,好好味😍,流心芝士撻 一咬開就係流心芝士,比其他芝士撻重芝士味雲呢拿泡芙。小小一口泡芙,充滿雲呢拿的味道,英式鬆餅,手做鬆餅,不會太乾,好味😋-野飲方面,我地叫左soda,分別係青瓜味同Berry味,好fresh 🙈❤️-

琴日去左銅鑼灣同朋友食high tea✨,
餐廳分為室內/外,環境好綠化好舒服👍🏻👍🏻
餐廳tea set堂食做緊8折呀,外賣做緊7折,
我地叫黎試下個tea set先💓首先為大家介紹一下
咸點 有mini burger,牛非常有牛味,係半熟
甜點方面
杏仁曲奇,有濃郁的杏仁味,外脆內軟
一咬開就係流心芝士,比其他芝士撻重芝士味
2022-01-25
Type of Meal