2025-01-08
琴日,有朋友仔係住東涌嘅,我哋約咗去睇戲,喺佢附近搵食。行到海堤個邊,見到有一排餐廳。其中有間餐廳好醒目,就入去試下啦,間餐廳名叫Mint & Basil。我哋望嚟望去,最後叫咗印度烤雞肉,牛油咖哩雞同蒜蓉烤餅。首先梗系講下呢個印度烤雞肉啦,哇,一上嚟外表金黃金黃嘅,香味直頭撲鼻而嚟。雞肉烤得啱啱好,唔會太乾,仲好嫩滑,咬一啖落去,香料嘅味道渗透晒入嘅雞肉入面,口感一級棒。跟住就到牛油咖哩雞啦,呢個咖哩雞嘅咖哩味超濃郁。牛油嘅香滑令到成個咖哩嘅口感更加醇厚。雞件都唔算細,每一啖都包裹住濃厚嘅咖哩汁,用蒜蓉烤餅蘸住啲咖哩汁食,真系食到停唔到口。再講下個蒜蓉烤餅啦,烤餅烤到外脆入軟嘅。蒜蓉嘅香味唔會太嗆鼻,就咁食就已經好香,用嚟配合住雞肉或者沾啲咖哩汁,就更加完美啦。Mint & Basil呢間餐廳嘅食物好唔錯啊,食材新鮮,調味又做得好好。下次如果再去東涌嘅話,仲想再嚟呢度試吓佢哋嘅其他嘢食😉