2024-02-16
年初一諗住搵間附近餐廳,2口子平平地食餐簡單晚飯算。見 Open Rice 有得訂位,$270 廚師發辦,呢個價錢,唔諗住有太高要求,點知中晒伏. 7:30pm 一入到餐廳,1枱客都無. 廚師叫我地座係門口轉左既一張普通4人枱,成間餐廳都係 up臭味。有位上年紀既姐姐負責招呼我地,我問佢兩次你覺唔覺得有臭味呀又up又壓尿味。佢2次都答我無呀無呀,可能係空氣清新濟味啫... 😵😪 之後轉身走左,回來已經上 <是日前菜3品> 🙄🙂↔️😔 唔打算回應我覺得臭既問題。我心諗唉,咁快快脆脆食完就走啦。姐姐好似知我想快d走,無幾耐就已經上 <是日發辦上壽司 首4品>先講<前菜3品 +茶碗蒸 >: 鯖魚茶碗蒸,薯仔沙律,麵豉湯,醋海澡. 茶碗蒸超腥,我食左一啖無食,以為旦味變壞左,但應該係魚腥味。湯唔夠熱,海澡無咩特別,最好味薯仔沙律食得落肚. 上壽司時又有小插曲,我同姐姐講,唔該幫我換壺熱d既茶呀。姐姐反問我:你覺得d茶唔夠熱?我話係呀,唔該幫我換呀。姐姐二話不說將茶壼同茶柸都攞走左,換左 d 超級熱既茶比我...柸都熱到攞唔到,我無言了!!<是日發辦上壽司 首4品>三文魚籽,帆立貝,真鯛,魷魚<
<是日發辦上壽司 首4品>
<是日發辦上壽司 首4品>
三文魚籽,帆立貝,真鯛,魷魚
<是日發辦上壽司 次4品>
廚師秘製鯖魚,海膽軍艦,油甘魚,象拔蚌
首 4件先剛剛開始食,就急急腳上晒另外4件.
味道好一般,完全唔可以話新鮮。不過都係預期中的水準。
繼續趕住上 <是日主食>
海膽意粉,食到似龍蝦汁加苦澀既海膽味
一定係海膽唔新鮮,而且上面有太多 herbs powder 唔知係 oregano/parsley. 都有可能係令到意粉有苦味🫠😔😪😮💨 總之就唔好味啦。
到最後甜品到了<海鹽味雪糕>
有少少似大白兔糖味,味道唔差。但食食吓,小強出來向我們拜年,係我張長櫈背上一直行去我方向。咁我唯有轉坐去對面老公隔離既位置,順便向姐姐示意小強出來了。姐姐又再一次,二話不說攞左張紙巾,年初一係我地面前表演殺身,之後又係轉身就走。
講真,今時今日,我無諗到一間係銅鑼灣既日本餐廳可以去到咁差。我好少寫食評,但唔希望其他食客中伏,所以都分享吓今次既經歷。
主要係阿姐姐服務我只會比 1分。如果餐廳食物唔太好,但服務好,我都會再幫襯,但呢位姐姐一定係令我唔會再黎既最主要原因。
呢個價錢,一人 $270 我寧願去 Sushiro/ Genki 都重好過佢.