2019-02-04
之前食過倫哥火煱私房菜, 再試下倫哥蒸鍋. 今次真係跌晒眼鏡. 對倫哥失去信心. 真心接受唔到. 蒸海鮮數埋係四款. 沒有龍蝦, 沒有龍躉腩, 沒有鮮魷 這次四款海鮮也不是出色的. 想來開餐既朋友, 要三思, 三思, 再三思. 新餐牌$248價錢再加一, 酒水另計, 只收現金. 我地上兩樓座位, 待應為我地介紹海鮮可以選擇唔同配料蒸,有薑葱, 蒜蓉, 面豉, 豉汁, 蟲草花, 海鹽蒸等等等. 揀好, 好快就有一人一盅燉湯和花膠扣鮑魚食. 接著一蒸接一蒸, 到最後蒸飯. 甜品. 兩個半鐘左右完成. 1) 燉湯 ok2) 花膠扣鮑魚室溫, 熱食更好. 花膠爽口, 鮑魚好食. 3) 海鮮1 – 薑葱蒸蠔蠔蒸得剛剛好. 是晚最好的海鮮薑葱少得可憐, 完全無薑葱味道4) 海鮮2 – 蟲草花蒸聖子蟲草花粉絲蒸聖子配白蘿蔔近乎清蒸聖子不過不失. 唔算鮮甜5) 海鮮 3 – 蒜蓉蒸海蝦海蝦配上脆肉瓜海蝦細隻, 沒有蒜蓉香味6) 芋頭蒸臘肉芋頭有兩三舊爽的古怪, 不出色7) 海鮮4 - 烏冬底蒸蟹蟹細隻, 尚算新鮮揀左海鹽蒸,同清蒸無分別烏冬底尚可8) 一大碟蟲草花蒸雞雞偏肥, 沒有蟲草花味, 清蒸
今次真係跌晒眼鏡.
對倫哥失去信心. 真心接受唔到.
蒸海鮮數埋係四款.
沒有龍蝦, 沒有龍躉腩, 沒有鮮魷
這次四款海鮮也不是出色的.
想來開餐既朋友, 要三思, 三思, 再三思.
新餐牌
$248價錢再加一, 酒水另計, 只收現金.
1) 燉湯 ok
2) 花膠扣鮑魚
室溫, 熱食更好. 花膠爽口, 鮑魚好食.
3) 海鮮1 – 薑葱蒸蠔
蠔蒸得剛剛好. 是晚最好的海鮮
薑葱少得可憐, 完全無薑葱味道
4) 海鮮2 – 蟲草花蒸聖子
蟲草花粉絲蒸聖子配白蘿蔔
近乎清蒸
聖子不過不失. 唔算鮮甜
5) 海鮮 3 – 蒜蓉蒸海蝦
海蝦配上脆肉瓜
海蝦細隻, 沒有蒜蓉香味
6) 芋頭蒸臘肉
芋頭有兩三舊爽的
古怪, 不出色
7) 海鮮4 - 烏冬底蒸蟹
蟹細隻, 尚算新鮮
揀左海鹽蒸,同清蒸無分別
烏冬底尚可
8) 一大碟蟲草花蒸雞
雞偏肥, 沒有蟲草花味, 清蒸,份量多, 味道麻麻
食唔晒, 浪費
9) 大大碟八寶蒸飯
飯同餸, 味道不配
10) 蒸雜菜
無味道. 清蒸南瓜, 棷菜花
平平無奇,無影相
11) 黑糖冰涼粉
幾好食. 透明晶型涼粉, 有黑色涼粉味道.
總結
一定唔會再來
二樓待應不足, 有五枱客. 只有一個人, 落單, 蒸海鮮.
元氣蒸鍋, 味道完全唔吸引.
元氣, 起碼蔬菜可以食到新鮮味道.
海鮮量少, 蒸雞蒸飯就大大碟. 無奈!
睇返其他食評, 12月都係有七款海鮮的……..2月頭就變左四款. 無左一半.