2020-07-05
在附近工作完,跟同事黎一齊飲茶,首先就係地點係大學入面黎講都叫方便,近住火車站行10分鐘就到,都算OK~而服務亦都唔錯,唔需要等位,斟茶斟水都算快手,值得一讚!食物方面不過不失,食左米網腸,叉燒腸、貴妃雞、干燒伊麵、蝦餃、糯米雞、野菌蕃茄雜菜煲、馬蹄糕,汁燒茄子簡單描述幾款較為深刻既食物:米網腸香脆得黎唔會好似油浸咁樣,可惜既係腸粉皮唔夠薄,而且米香唔太出,可以有多少少改善。不過新鮮炸起,夠熱夠脆唔油饐,已經合格有突!蝦餃,蝦都叫爽口有蝦味,當年呢口價錢你唔會期望係新鮮大蝦質素,不過難得地冇雪味,已經好唔錯啦!反而蝦餃皮整得唔錯,幾通透!貴妃雞,雞肉夠滑唔粗鞋,有分加! 食落都好香,值得有回頭! 可惜既係上碟既時侯碟底有一大擔類似水同雞油既混合,賣相變左咁冇好睇,而家D雞油會痴番上D雞肉到,令人感覺有少少Heavy。可以改進既係師傅斬好雞肉上碟前隔番一隔水同油,令雞件乾身番少少,唔會好似油浸咁樣,就90分啦! 可惜蔥油唔夠香,醬料選擇亦可以多花心機,咁就100分啦!野菌蕃茄雜菜煲,意外地好食,大份,清淡又健康,平衡番點心既油膩感,值得叫!
而服務亦都唔錯,唔需要等位,斟茶斟水都算快手,值得一讚!
簡單描述幾款較為深刻既食物: