2023-05-11 4618 views
去得中環,當然要搵間優質食府,食個午餐都唔例外,我哋今日就鎖定咗呢間星記海鮮飯店。餐廳內已經掛滿晒米芝蓮各項殊榮,一睇就知有幾猛料。我哋嚟到一刻時間尚早,不過轉眼間已經座無虛席,而且食客普遍都係年輕一輩。先嚟個冇味精老火湯,唔算多湯渣,係見到有紅蘿蔔同瘦肉,味道真材實料又唔會過鹹,而且完全冇落味精。小菜套餐$96一份,包括老火湯及甜品,款式有好多選擇,我哋首先就揀咗金沙豆腐蝦粒。成碟小菜呈鮮黃色,鹹蛋味鹹淡得宜,豆腐係用上比較結實嘅板豆腐,加有少少蔥花,送飯一流。 而佢嘅蝦粒係用大蝦再切粒,所以每啖非常爽口彈牙,配合埋鹹蛋黃同豆腐真係一流。另一個小菜都係揀咗配白飯一流嘅鹹魚蓉雞粒茄子煲,入面真係食到有一絲絲嘅鹹魚蓉,另外仲落咗有薑粒,連埋醬汁非常惹味。而且佢嘅茄子仲係每條保留紫色,真係大廚級嘅水準。佢嘅雞粒其實係雞件,每件都非常鮮嫩,比起一般嘅魚香茄子煲再添加一份味道。食呢兩款小菜當然要配個白飯,原本諗住一碗大家開心share,但因為實在太好味,所以我哋再追加一碗。佢嘅鐵觀音都好香,飲得出係上等嘅茶葉沖泡而成。最後嘅糖水先係最精彩嘅一環,有齊雪耳、紅棗、桂圓、蓮子、百合、杞子等等,非常
餐廳內已經掛滿晒米芝蓮各項殊榮,一睇就知有幾猛料。
金沙豆腐蝦粒
鹹魚蓉雞粒茄子煲
白飯
佢嘅鐵觀音都好香,飲得出係上等嘅茶葉沖泡而成。
茗茶
最後嘅糖水先係最精彩嘅一環,有齊雪耳、紅棗、桂圓、蓮子、百合、杞子等等,非常清潤又唔會太甜,店員見我哋讚不絕口,仲幫我哋每人添多一碗,真係開心大滿足。
糖水
Type of Meal