2024-10-03
出咗糧就係要闊佬啲,所以就帶另一半去食廚師發辦-嘅海鮮丼飯。個位置其實唔難搵,但係冇諗過內有乾坤,仲要行樓梯先落到去。舖頭唔係話好大,但係俾人感覺都係好舒服、好愜意。而店員嘅招待都令到我覺得好似自己置身喺日本咁樣,而且舖頭超級細心,會問定你有啲咩係會敏感或者唔食嘅,食完覺得係一餐超滿意嘅晚餐。‣ 海言廚師發辦魚生飯(特上) $430‼️超級推薦‼️雖然好誇張,但係真係會覺得自己好似喺一個魚生飯入邊食到春夏秋冬。一開始就食咗海膽同埋三文魚子先,因為啲熱辣辣嘅飯會影響佢嘅口感同埋味道,而順序落去就係食當造嘅秋刀魚、伊佐木同埋鯛魚,最後先食炙燒嘅魚生。雖然當造嘅魚食落去已經會令人覺得好舒服,但係食到最後覺得炙燒嘅都令到我覺得好震撼,係相當之有心機去處理,特別係左口魚,啲魚油真係迫晒出嚟。‣ 江戶前散壽司(特上) $370第一樣嘢一定要大讚係餐廳用唔同嘅調味去處理兩個丼飯,而江戶前就係用芝麻同薑蓉去營造返個便當感,食落口嘅時候就覺得滿滿嘅芝麻味。而兩個飯都一樣有拖羅,真係入口即溶,鍾意食拖羅嘅朋友一定唔可以錯過,超級肥美又新鮮。即使係平時都會食到嘅帶子同魷魚,炙燒完之後真係令人耳目一新。沙律前菜超
‣ 海言廚師發辦魚生飯(特上) $430
‣ 江戶前散壽司(特上) $370
第一樣嘢一定要大讚係餐廳用唔同嘅調味去處理兩個丼飯,而江戶前就係用芝麻同薑蓉去營造返個便當感,食落口嘅時候就覺得滿滿嘅芝麻味。而兩個飯都一樣有拖羅,真係入口即溶,鍾意食拖羅嘅朋友一定唔可以錯過,超級肥美又新鮮。即使係平時都會食到嘅帶子同魷魚,炙燒完之後真係令人耳目一新。沙律前菜超級新鮮,茶碗蒸都相當嫩滑,完全冇嘢好挑剔。而最後上嘅麵豉湯係有櫻花蝦係入面,清新得嚟帶點淡淡嘅蝦味,飲埋湯就已經覺得好圓滿。