位於中環H Code有間主打直火烹調嘅餐廳,由主廚 Jaime Ortolá 帶領,用精選木材同備長炭燒出來的明火、煙燻等製作一道道精緻既菜式,體現出除咗食材新鮮,烹調手法亦都好重要👨🏻‍🍳餐廳既開放式廚房,無論坐吧枱定係露台邊嘅位置,都可以睇到直火烹調嘅過程,整個用餐體驗都好難忘😍🔸 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗿𝗲𝗱 𝗽𝗮𝗱𝗿𝗼𝗻 𝗽𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿𝘀, 𝘀𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺, 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗰𝗼𝗿𝗻 $168🫑來自西班牙的廚師推介左一道西班牙常見的小食,係帕德龍辣椒,燒到表面有燒焦的感覺,奶油醬汁用左明太子,有fusion既感覺,入口有煙燻過的味道,食落微甜唔辣,絕對係一個唔錯既餐前佐酒小食!🔸 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗔𝗿𝘁𝗶𝗰𝗵𝗼𝗸𝗲𝘀 𝘁𝗼𝗻𝗻𝗮𝘁𝗼, 𝘁𝘂𝗻𝗮 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲, 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗳𝗹𝗮𝗸𝗲𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗮𝗽𝗲𝗿𝘀 $208我都係第一次食Artichoke洋薊/亞枝竹!呢款係外國比較常見既蔬菜,香港既餐廳真係少啲見到。Artichoke食落有啲似荀,配上creamy既呑拿魚醬、都幾特別。🔸 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗿𝗼𝗹𝗹, 𝗰𝗿𝗮𝗯 𝗺𝗮𝘆𝗼, 𝘀𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻

🔸 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗿𝗼𝗹𝗹, 𝗰𝗿𝗮𝗯 𝗺𝗮𝘆𝗼, 𝘀𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗿𝗼𝗲, 𝗯𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗯𝗿𝗶𝗼𝗰𝗵𝗲 $298🦞
呢個係超滿足既lobster roll,滿滿的龍蝦肉舖左係竹炭麵包上面,再加上三文魚籽同燒過既蛋黃醬,獨特的配搭,滋味無窮啊!

🔸 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗯𝗼𝗻𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗿𝗼𝘄, 𝗢𝘀𝗰𝗶𝗲𝘁𝗿𝗮 𝗰𝗮𝘃𝗶𝗮𝗿, 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 𝘁𝗼𝗮𝘀𝘁 $498
呢個又係不能錯過的菜式💯燒過的牛骨髓,迫晒啲油脂出嚟,超香牛油味,一層魚子醬鋪面,份外矜貴‼️放上去燒到脆卜卜又微燶的多士上面,減少左油膩嘅感覺。

🔸 "𝗖𝗮𝗿𝗮𝗯𝗶𝗻𝗲𝗿𝗼" 𝗦𝗰𝗮𝗿𝗹𝗲𝘁 𝗖𝗮𝗿𝗱𝗶𝗻𝗮𝗹 𝗽𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗳𝗹𝗮𝗺𝗯𝗮𝗱𝗼𝘂 $298🦐
呢個火燒西班牙紅蝦真係冇得頂😍準備好大廚就叫我哋睇佢表現,用火直燒西班牙紅蝦,燒到所有精華包括蝦油、蝦膏都出晒嚟🥹蝦味濃郁至極,正到不得了🥰

🔸 𝗗𝗿𝘆- 𝗮𝗴𝗲𝗱 𝗠𝗮 𝗬𝗮𝗼 𝗳𝗶𝘀𝗵 "𝗧𝗵𝗿𝗲𝗮𝗱𝗳𝗶𝗻‘’ $498
呢度嘅牛扒都好似好正,不過周圍都有得食,我地就揀左其他菜式試下,包括呢個餐廳招牌「熟成馬友」。馬友俾人既印象可能係鹹魚,但係餐廳大廚就揀咗本地嘅馬友,經過熟成之後肉質變得更加結實,魚味更加突出,最正既位係魚皮燒得特別脆!

🔸 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺、𝗦𝗺𝗼𝗸𝘆 𝗜𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 🍦
甜品係第二個胃,餐廳既甜品都好獨特,推薦大家試下!煙燻口味嘅雪糕,你試過未?我都係第一次,唔會好嗆喉的,都幾得意😆

📍#Fireside (#中環美食)
中環砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code 5樓
  • Burnt lobster roll
  • crab mayo
  • smoked salmon roe
  • black brioche
  • Grilled bone marrow
  • Oscietra caviar
  • sourdough toast
  • "Carabinero" Scarlet Cardinal prawn flambadou
  • Dry- aged Ma Yao fish "Threadfin‘’