2024-12-04
1935 壹玖叁伍 今日嚟咗呢間喺中環嘅高級中菜館,落地玻璃設計,望到中環夜景,環境氣氛優雅~~ 坐低就叫咗胡羅漢果菊花茶,出面比較少見味道幾甘甜,中菜比較油膩,飲完喉嚨會好舒服~1. 黃金香脆軟殼蟹炸軟殼蟹本身就已經好好食,仲要再撈埋超級多嘅鹹蛋黃,真係超正,上到枱係超級熱,軟殼蟹炸得超級酥脆,鹹蛋黃份量適中,唔會過鹹。份量超級多,兩個人食平均每人都有四舊~2. 蔥爆牛肉蔥爆牛肉係我好鍾意嘅中菜之一,呢個蔥爆牛肉鑊氣十足,牛肉炒得啱啱好,非常鮮嫩,京蔥亦都好香甜,有鑊氣之餘,亦唔會太多油,呢個真係好想撈飯!3. 重慶水煮桂花魚本身叫完唔記得揀辣到會驚太辣,點知上到枱覺得辣得非常之惹味,應該大概譚仔三小辣左右,辣椒同花椒味道都好香濃,桂花魚片非常鮮嫩滑口,啖啖肉,份量都係超級多,下面係芽菜同埋薯粉,水煮魚入邊嘅薯粉真係非常之好食,索晒啲辣汁,一路出汗一路食🤣🤣 4. 松露瑤柱蛋白炒飯炒飯粒粒分明,平時覺得瑤柱蛋白炒飯有啲寡,但呢度加咗黑松露,香味即刻唔同晒,調味方面比較淡,啱晒我用嚟撈餸,因為我真係冇飯不歡~📍地址中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 19樓
1. 黃金香脆軟殼蟹
2. 蔥爆牛肉