2022-10-30
去到中環又唔想去咁多人嘅地方食飯嘅話,其實九如坊係一個唔錯嘅選擇,特別之處係佢上一條街同下一條街都相對多人,但係正正九如坊自己入面呢個角落頭,人流就比較少,正宗大王,好適合同伴侶拍拖。今日book咗呢一間文明不如見面嘅鳥世一食午餐,之前有雜誌介紹過雖然佢細細間,但係所有嘢都做得好仔細,detail位好足。特登揀咗1:30呢啲午飯之後嘅時間去(要注意午市收3:00pm),但係入邊已經有兩三組人。雖然係食串燒,但係餐廳做咗入爐式設計,封住咗師傅同埋燒烤爐喺入邊,抽風系統做得好好,入到去完全唔覺得有任何燒烤嘅味道,唔擔心自己啲衫會一浸味。鳥世一沙律($80): 一嚟就上咗個沙律先,上面嘅雞件好友炭烤味,食落去好亂畫,雖然份量唔算好多,但係作為前菜兩個人食都啱啱好。 醬汁有少少柚子味,好開胃。 雞腎(砂肝 $48): 呢度亦都出名唔同雞嘅刁鑽部位都會食到,自己好鍾意食腎,呢個雞腎一串有四粒,師傅調味啱啱好,少少鹽就已經帶出食材本身嘅味道。佢冇牛脷咁多汁,亦冇雞軟骨減除,兩者之間嘅一個平衡。番薯($35): 一串有兩舊,同樣全部嘢都係即叫即燒,呢個番薯望落去已經好吸引,糖度應該好高,顏色清橙黃色
番薯($35): 一串有兩舊,同樣全部嘢都係即叫即燒,呢個番薯望落去已經好吸引,糖度應該好高,顏色清橙黃色,食落去好甜,果然係佢哋其中一個推介嘅item。
鹽燒鰻魚($68): 都係另一樣推介嘅,食落去脆卜卜咬落去好多汁,師傅功架果然係厲害。
椎茸($35): 一刻有兩舊,同樣都係燒嘅,唔會燒到乾身,一咬落去啲汁都會不出來。上面有少少蘿蔔蓉配上酸味味嘅醬汁,食到一半嘅時候有啲清淡嘅嘢嗰一個口,再食過。
雜錦天婦羅($98):有蝦,番薯,魚,蓮藕,南瓜,紫蘇葉。佢個炸漿好薄,證明佢哋唔止串燒,連天婦羅都做得好好。除咗功夫之外,食天婦羅都可以識到佢哋對食材嘅執着,全部都係新鮮時令嘅材料。
煙肉蘆筍卷($50): 一咬落去個煙肉味滲出來,令到路上唔使有任何調味都已經足夠,食落去脆身又唔會乾,再食蘆筍嘅熱力湧出嚟,慢慢食到入邊嘅香甜,呢個配搭永遠都唔會厭。
厚燒牛脷($88): 好聰明用上芥末籽來代替好多餐廳都會用嘅芥末,芥末籽要食到落去咬開先有少許芥末嘅味道,咁樣就唔會搶咗牛脷本身嘅鮮味。當然師傅嘅手勢都好緊要,牛脷同樣多汁又夠厚,幸福嘅感覺!
雞翼(手羽先 $48): 叫得做鳥世一點可以錯過佢哋嘅雞翼呢,只用少少鹽帶出鮮味。要一提嘅係師傅擺咗好多心血落去呢一隻雞翼入面,其實見着佢由一開始已經擺上去個爐到燒,但係直到食到差唔多最後先上,證明一隻雞翼係要用上幾多心機!同樣冇令我哋失望,表皮係脆嘅,但係做到淨係表皮脆但係食到落去底層嘅部份仍然係有油脂滲出來,而且食到落啲肉見到肉汁緊緊咁鎖住喺入邊,真係要俾個like✨
鹿兒島黑豚五花腩($56):五花腩好分明,唔會肉多或者脂肪多,全部大概1cm左右嘅分隔,配上少少梅子醬,幸福感up!
燒宮崎和牛串($148): 最後嘅壓軸,師傅將一件分開咗做兩串,一邊係配上柚子醬一邊係配上Wasabi。同樣食材本身好靚,燒得表面少少脆,一食落去唔使用力咬兩三啖,已經可以吞落肚。自己食咗Wasabi先,覺得兩種味比較分開,鍾意柚子醬多啲,提到鮮味之餘又可以解油膩感。
最後上嘅係親子丼(滑蛋雞肉飯 $78):本身以為佢哋主打串燒,呢啲陪才會比較平平無奇,點知一上菜我同朋友都即刻曄出聲,滑蛋隻色靚到呢!!! 橙黃色唔在講,成個賣相己經嬴哂。而且親子丼嘅計都係用炭燒過嘅,食落去個飯醬汁教得啱啱好甜甜地,令到我即刻想飛一轉日本 😭
總結:環境清幽,坐得舒服,惜才用心,而且裝修精美。平時同一大班朋友嘅話可以選擇包場,但係三五知己你識個串燒,做個friday night都好好,下次可以試吓lunch set!