飯麵平時就食得多,但減肥keep fit嘅朋友仔一定時不時都會想食少啲碳水,估唔到中環新開左間蒟蒻專門店,完全係超健康之選!呢間小店裝修得好小清新,因為佢哋係以感受生活為概念,簡約嘅用餐環境都比到人舒適平靜嘅感覺😌。最難得嘅係喺中環地段,佢哋嘅嘢食一啲都唔貴,一個主食50、60蚊,仲有好多好好味嘅小食,忍唔住嗌咗好多,我已經有預感我會成日過嚟食😂🥰🌕 鹽焗手撕雞蒟蒻飯配青檸水第一次食蒟蒻飯,口感同平時食開嘅白飯唔係有太大分別,但係佢再粒粒分明啲,同埋Q彈啲!因為蒟蒻本身係冇咩味,佢個飯調味啱啱好,啲手撕雞又好嫩,我好中意👍🏻🌕 烤豬頸肉蒟蒻麵啲麵好爽彈!食完完全冇負擔感😆個豬頸肉都好軟好好食😋👍🏻🌗 野生竹笙松茸菌湯有好香嘅菌味但味道比較重,可以放一半蒟蒻麵落嚟一齊食咁就可以食到唔同嘅湯底😂🌖 自家雞湯浸娃娃菜清清淡淡好家常小菜👍🏻🌕 蒜香辣椒焗龍蝦(半隻)估唔到呢度會有龍蝦食🥹 個龍蝦焗好左佢仲會幫你切好一舊舊,所以食起身好方便!蝦肉爽甜,仲淋左蒜蓉醬🤩但食開淡口野嘅朋友健議叫佢個蒜蓉另上,咁你就可以自己控制落幾多👍🏻🌖 蒜香辣椒焗扇貝每份係一隻,焗到好嫩,唔錯😚🌖 蒜香牛油雞翼唔好

🌕 鹽焗手撕雞蒟蒻飯配青檸水

🌕 烤豬頸肉蒟蒻麵
啲麵好爽彈!食完完全冇負擔感😆個豬頸肉都好軟好好食😋👍🏻

🌗 野生竹笙松茸菌湯

🌖 自家雞湯浸娃娃菜
清清淡淡好家常小菜👍🏻

🌕 蒜香辣椒焗龍蝦(半隻)

🌖 蒜香辣椒焗扇貝
每份係一隻,焗到好嫩,唔錯😚

🌖 蒜香牛油雞翼
唔好好睇佢好似炸得好勁咁,但佢外皮係比較軟,唔會有果種脆卜卜好熱氣嘅感覺,都幾好食😆

📍 五感日常
中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖