2021-12-16
❀ Quiero Más #中環 ❀❗中環新開新派西班牙菜 仲有超chill露天位置❗——————————————————位於中環蘭桂坊嘅地中海餐廳,開張數月已經獲得不少好評,原來前身仲係我曾經食過嘅西班牙餐廳Fofo by Willy,菜式有點類似,唔知係咪同一集團嘅呢?餐廳裝修新穎時尚,樓上仲有個超大嘅露天位置,比客人食完正餐之後想去飲下酒傾偈,非常relaxing and chill💓菜式方面,主要係新穎fusion嘅西班牙菜、paella、tapas。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷食之前會每人先有一小塊火腿多士。.☞ Southern Seas $168 (3.8/5)其實即係scallop ceviche。帶子嘅份量比想像中多,而且都算厚切,幾彈牙。帶子嘅鮮甜味就唔係好突出,被底下嘅牛油果香茅醋汁蓋過咗。不過都幾清新開胃,尚算不俗🙈。.☞ Truffle and Cheese Bikini $110 (3.9/5)一上枱便聞到滿滿嘅黑松露香氣!麵包薄身得來烤得非常香脆,內裏包着大量芝士黑松露,拉絲效果十足。雖然材料簡單,但的確香口美味☺️。.☞ Lobster a-la Louie $458
❗中環新開新派西班牙菜 仲有超chill露天位置❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
食之前會每人先有一小塊火腿多士。
☞ Southern Seas $168 (3.8/5)
其實即係scallop ceviche。
帶子嘅份量比想像中多,而且都算厚切,幾彈牙。
帶子嘅鮮甜味就唔係好突出,被底下嘅牛油果香茅醋汁蓋過咗。
不過都幾清新開胃,尚算不俗🙈。
一上枱便聞到滿滿嘅黑松露香氣!
雖然材料簡單,但的確香口美味☺️。
☞ Lobster a-la Louie $458 (4.3/5)
呢個係咁多度當中最令我讚嘆🤩!
烹調技巧非常高超,令到肉質剛剛好熟透,極度滑溜又彈牙,難怪要咁貴。
調味方面用上左特別打磨而成嘅puree,同忌廉有點相似不過更加滑身,亦冇咁膩。
但我覺得就咁食龍蝦本身嘅鮮甜味已經足夠!
☞ Paella Barcelona $398 (4.2/5)
最後當然唔少得試吓佢哋嘅海鮮飯!
有蝦、青口、蜆肉等等,每一粒飯粒都充滿着海鮮嘅香氣,箇中鮮味齒頰留香。
而且個飯本身鋪得比較薄,所以幾乾身,底下仲有焦香味,我自己幾鍾意❤️。
算係我食過咁多個之中數一數二嘅海鮮飯!
☞ Chocolate Lava Cake $98 (3.8/5)
最後以甜品作結。
甜品選擇就唔係好多,都係經典嘅心太軟、churros、巴斯克芝士蛋糕。
本身揀心太軟因為見佢配搭埋焦糖雪糕🍦,點知上到嚟發現好似換咗係雲呢拿雪糕🙈。
味道就係正常發揮,未算太特別,但做到應有嘅口感味道。
——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度:4/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
其實已經係第二次到訪,今次選擇左上次未品嚐過嘅菜式,整體感覺比上次較佳,可能因為有時到佢哋嘅招牌龍蝦同埋海鮮飯😆但感覺整體份量都係偏少,性價比爭少少,如果份量多啲就更加好🙈不過環境都幾靚,而且服務唔錯,仲有個樓上天台俾大家chill下添!