2024-10-28
AOAO 係一間位於中環嘅日式 Fusion 餐廳,交通非常方便,由中環地鐵站 D2 出口行兩分鐘就到。餐廳嘅裝潢相當有格調,啲燈光偏向昏暗,營造出一個休閒但高級嘅用餐環境!佢分為室內同室外座位,個人覺得無論坐邊度都好舒服。我哋今日試咗佢幾道菜,真係每一道都好出色。首先,頭盤係用赤貝包住蘆筍,口感非常爽口,赤貝非常新鮮,食落去有一陣海洋嘅鮮味。另一道沙律用咗切絲嘅萵筍,加上三文魚子,配搭鰹魚汁,入口爽脆,鮮味即刻喺口腔爆發。焦糖南瓜亦都非常有驚喜,外層焦糖脆脆嘅,而內裡嘅南瓜軟腍,食落有啲似拔絲嘅口感。主菜方面,我哋叫咗炭燒鰻魚,鰻魚肉質好彈牙,職員仲會喺你面前燒鰻魚表面,令到鰻魚有陣燒炭嘅香味,焦脆嘅口感特別吸引。最後試咗 A4 和牛三文治,用咗黑炭麵包包住炸得酥脆嘅 A4 和牛,外脆內軟,牛肉啲油脂同鮮味完全滲出嚟,感覺非常滿足!最後甜品係紅豆大福同埋芝士蛋糕。紅豆大福口感好軟糯,紅豆亦都好軟綿綿同香甜。芝士蛋糕亦都分上兩層,濃香嘅口感。飲品方面,我哋叫咗兩杯 Cocktail,一杯 L’incompatable,用 whiskey 打底,加入伯爵茶同提子汁,帶有清爽提子嘅甜味;另
飲品方面,我哋叫咗兩杯 Cocktail,一杯 L’incompatable,用 whiskey 打底,加入伯爵茶同提子汁,帶有清爽提子嘅甜味;另一杯係 Blooming Beauty,用 sake 打底,加入蘋果味,酸酸甜甜,十分清新。