2023-02-26
中環有好多日本餐廳,串燒店入面我最鍾意鳥匠。鳥匠主打燒鳥,入面嘅廚師全部都係日本人🇯🇵,出品一定有保證。🐔雞串燒Thigh $42Tsukune $45Ki tsune $45Wing $45Aka $42雞串燒方面食咗幾款,當中每日限量嘅Aka係雞嘅大腿內側肉,特別嫩滑,必食。😛 而免治雞肉串都值得一試,免治雞肉加咗雞軟骨增加口感,配上蛋汁一流。😋 雞腿肉串肉質細嫩,味道鮮美,口感軟嫩。🥚Egg Roll Skewers $35Encore咗兩次嘅汁燒玉子串(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 玉子燒得啱啱好,蛋唔會過熟,外皮燒得焦香,加埋白蘿蔔蓉口感更豐富。🧡Beef & Sea Urchin & Salmon Roe $198呢款海膽三文魚籽和牛串有齊我嘅至愛,和牛上面鋪滿海膽同三文魚籽(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 海膽鮮甜又creamy,和牛軟嫩,好食。💛Chicken Stock Carbonara Udon $88呢個卡邦尼烏冬係餐廳招牌之一,烏冬好掛汁,芝士同蛋汁撈埋一齊食好creamy ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و💚Ice cream with Black Honey Kinako $58呢個係抹茶黑糖黃豆粉最中餅,抹
🐔雞串燒
Thigh $42
Tsukune $45
Ki tsune $45
Wing $45
Aka $42
🥚Egg Roll Skewers $35
呢個係抹茶黑糖黃豆粉最中餅,抹茶雪糕好濃抹茶味,加上黑糖黃豆粉出奇地夾,好味。😋
🥃 梅酒 Tasting Set $150
個人好鍾意飲梅酒,呢個梅酒 Tasting Set 就啱晒我(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 分別有五款:柚子梅酒(京都)、宇治玉露梅酒(京都)、白老梅 純米吟釀梅酒(愛知)、玉出泉 三年熟成梅酒(福岡)、白 梅酒(福岡)。入口有少少梅嘅酸味同輕微嘅甜味。