2021-04-25
為咗嗜辣嘅老公今次試吓呢間位於中環主打點心、酸菜魚既新店。 雖說點心店,不過無茶芥收費,所以我地都另外點飲品。彷如香水樽既解辣冷泡茶冷泡蜜香鳳凰烏龍茶,蜜味突出,醇厚滋味,回甘持久蜜桃烏龍茶,清幽果香,味精淡雅招牌酸菜魚賣相經已令人心動既酸菜魚,店家創意地打造躍動出水神態之餘,白皙魚片肉更係精心排列,兩旁添加大量鮮色香菜泡椒配料,湯汁金黃香濃入口酸酸辣辣幾醒胃,真係色香味俱存。辣度可依個人口味作出大中小調製,兩口子點個小份就最合適啦!魚肉切片經巳去掉大部分骨骼非常易食,一大片入口特別鮮滑美味。餘下的主幹骨到魚首尾都經油泡炸香處理,浸泡在湯汁之久,感覺依然帶脆兼香口。鍋底的水晶粉條,連湯伴酸菜芽菜食最能享受箇中精華。麻辣燒賣一口燒賣帶領舌尖川粵飲食風情,粵式點心燒賣加埋川味麻辣紅油尤其絕配。注滿辣油既膠囊插入燒賣內層,乾淨又有創意。份量落多落少視乎個人對追求辣的喜好度而定,均分注入3粒燒賣肉就perfect。入口不單純帶出辛,辣的主調背後更加突顯蝦肉既鮮香嫩滑感。尖椒四川皮蛋呢款皮蛋呈黃金色,選用天然草木灰醃製而非石灰。四瓣切開而成,金黃既蛋白位晶瑩透亮彈滑,而蛋黃部分則溏心香滑。配上剁
雖說點心店,不過無茶芥收費,所以我地都另外點飲品。
彷如香水樽既解辣冷泡茶
冷泡蜜香鳳凰烏龍茶,蜜味突出,醇厚滋味,回甘持久
蜜桃烏龍茶,清幽果香,味精淡雅
招牌酸菜魚
麻辣燒賣
尖椒四川皮蛋
呢款皮蛋呈黃金色,選用天然草木灰醃製而非石灰。
四瓣切開而成,金黃既蛋白位晶瑩透亮彈滑,而蛋黃部分則溏心香滑。配上剁粒的爽口青嫩虎皮尖椒,皮蛋外圍慢慢吸收紅油醋汁後,味道柔辣之中帶甘香。
香辣蝦多士
一客兩件小食真滋味,將蝦身蜷曲跟辣汁麵包油炸合體。蝦多士外層變得金黃漲卜卜,大件夠厚身,一啖咬開有層次效果超鬆化,蝦肉部分爽彈鮮甜,食後仲有絲絲香辣感非常開胃。
麻香豆腐血旺
質感滑嘟嘟既豬紅,豆腐Q彈唔易散,最岩作為辣煮香口小菜之選。進食前,先反覆地係超濃郁既花椒紅油醬汁裡拖曳幾下掛汁,再連幾根清香苟菜豆芽一齊食,輕嚼經已有爆汁效果,沾上又香又麻既紅油血豆腐急速誘發舌尖味蕾動彈,一股血脈沸騰反應隨之而來,燙口感十足。