2022-06-08
<Hong Kong🇭🇰•Central>“咬我唷! 廚師發辦 16品”中環又一高水準Omaskase,原來就這麼近!闖!闖上「昶」(音:闖🤭)日本餐廳裝潢有格調,一邊廂廚師發辦,另一邊廂鐵板燒,一班好友進膳都可滿足各人需要!而我初訪當然不能錯過廚師發辦 16品😌晏少少再詳談唷😚🥢Omakase 16 courses前菜▪️湯料腐皮腐皮浸泡著上湯,三文魚籽點綴,清新開胃。▪️ 黃金蟹肉茶碗蒸採用松葉蟹鉗肉製作而成茶碗蒸,啖啖蟹肉滑嫩又鮮甜!以金箔點綴,不平凡唷😍刺身▪️ 黃羽太九州黃羽太魚肉較清淡,配上青蔥帶點辛味,香而不辣,而酸汁啫喱,融入黃羽太,鮮甜開胃!▪️北海道紫海膽盛原隻北海道紫海膽🤤吱滿吞拿魚蓉,加上Caviar魚子醬、金箔同可食用花,紫海膽瞬間昇華成藝術品😚首先初嚐紫海膽原來嘅鮮味,然後混合吞拿魚蓉食,香滑得來更有口感!魚子醬令紫海膽咸香更鮮!係咪估唔到一隻海膽多種食法不同口味呢🤪👍🏻▪️ 關鯖魚養殖關鯖魚少郁動,肉質更嫩滑!首次見炭火槍燒魚😂 關鯖魚瞬間有炭燒味,魚皮脆肉亂,配上醋漬昆布絲同蘆筍,可口不得🤤小息:食啖自家製原塊薑清清味蕾😌首次見係原塊嫩薑!易入口之
“咬我唷! 廚師發辦 16品”
🥢Omakase 16 courses
前菜
▪️湯料腐皮
腐皮浸泡著上湯,三文魚籽點綴,清新開胃。
▪️ 黃金蟹肉茶碗蒸
刺身
▪️ 黃羽太
▪️北海道紫海膽盛
▪️ 關鯖魚
小息:食啖自家製原塊薑清清味蕾😌首次見係原塊嫩薑!易入口之餘,不太辣,有柚子蜜清香甜味!雖然係薑,但係會食唔停🙈愛薑之人一定愛不釋手!
▪️ 喜之次魚
喜之次魚相對關鯖魚味道更濃,微微一燒魚香更突出。肉嫩柔軟,魚脂四溢!配搭香口炸蔥,層次豐富!
壽司
▪️ 低溫熟成吞拿魚壽司
執着於11日低溫熟成嘅吞拿魚唷!灑上岩鹽輕燒,搭伴紫蘇葉。一手!我接重任😍呢款吞拿魚紫菜卷唔簡單!
▪️燒目光魚
一片燒目光魚,皮薄肉厚,燒得香口!😋總覺得要配上一杯Sake!!!
▪️ 金目鯛魚壽司
金目鯛魚配搭柑橘啫喱,清新自然,唔會掩蓋魚香!仲有陣陣嘅紫蘇葉香味。
▪️活鳥貝壽司
師傅拍打鳥貝,鳥貝仲郁緊🤭好咁爽脆鮮甜!
▪️深海池魚壽司
夏天時令必食之一:深海池魚,加上梅子醬拌鯊魚軟骨,口感脆香,令整個口感更有層次!
▪️ 中拖攞壽司
入口有點溶化感,油香味濃!
▪️ 赤海膽壽司
壽司飯變咗做脆片類似米餅,盛住海膽一齊食,差點忘記呢個係壽司!原來壽司都可以有另外一個演繹方法👍🏻🤭
▪️葫蘆瓜卷
傳統嘅壽司卷罕有地可以喺呢度享用,入口爽脆之餘仲有點蝦干,好特別!而且幾好味!
▪️布甸玉子
入口即溶,有啲似法式焦糖燉蛋!
▪️ 蜆肉味噌湯
蜆肉大大粒,味噌湯鮮甜
▪️ 靜岡哈密瓜
昶