2023-08-05 219 views
中環蘇豪區不嬲美食臨立,由大館到PMQ一段路,已經有不同的食店。今日專登去到一間隱世居酒屋,朋友經推介超值的午市套野,今日去完大館便順便試試呢度的晚餐。一入到去就見到餐廳整齊企理,座位唔係太多,牆上面有一大型壁畫,充滿日本味道。最欣賞係佢地d餐具,一黑一白的碟同木制餐具同水杯,冷氣充足!Menu有唔同野食:沙律、送酒小食、串燒、天婦羅、揚物、料理等等….當然要叫番幾個小食開下胃先:燒三文魚腩($38)平時好少食到串燒三文魚腩,魚油香連埋燒得乾脆的魚皮,同平時食的魚腩好唔同,值得一試!汁燒牛肉蔥卷($68)牛肉包住新鮮嘅蔥,加上芝麻及醬汁,食落滿足,簡單但顯出功架,特別係充滿蔥香。炸墨魚咀($58)香口野不嬲係我最愛,呢個炸墨魚咀令我食唔停,一隻墨魚得一個咀,炸粉薄而香脆,加埋新鮮爽口的墨魚咀同蛋黃醬,送酒一流,黎到一定要叫啦!天婦羅盛盒($138)天婦羅盛盒有鮮蝦、香菇、秋葵、洋蔥、茄子、南瓜。師傅以自己調配的天婦羅脆漿,炸得乾身但不過火,沒有出水情況,加埋熱辣辣的天婦羅醬汁,恰到好處。辣炒牛肉烏冬($108)有椰菜,冬菇,洋蔥,紅椒作配料的炒烏冬,份量好足,烏冬彈牙,穩穩陣陣夠晒飽肚

當然要叫番幾個小食開下胃先:

燒三文魚腩($38)
燒三文魚腩

汁燒牛肉蔥卷($68)
汁燒牛肉蔥卷

炸墨魚咀($58)
炸墨魚咀

天婦羅盛盒($138)
天婦羅盛盒

辣炒牛肉烏冬($108)
有椰菜,冬菇,洋蔥,紅椒作配料的炒烏冬,份量好足,烏冬彈牙,穩穩陣陣夠晒飽肚。
辣炒牛肉烏冬

松葉蟹膏蟹肉炒飯($158)
炒飯粒粒分明,一嚟到充滿蟹嘅香味,蟹肉隱藏於炒飯,肉眼可見蟹膏充滿炒飯,另一誠意之作。
松葉蟹膏蟹肉炒飯

成餐飯出品唔錯,尤其係炸物同天婦羅,顯出師傅功架,店內冷氣充足,店員加茶夠密夠晒細心,經過絕對要黎試吓!
Type of Meal
Dinner