2016-10-30 317 views
中環 x 私房菜 x 蟹三者好似風馬牛不相及。今晚朋友似乎要變魔術,因為佢話帶我去中環食以蟹做主打既私房菜。中環比我既感覺一向都係酒吧同埋高級餐廳既集中地,私房菜的確好少聽到。位於德己立街既地鋪,同我對私房菜既印象好似有點出入。餐廳其實唔係好大,始終中環係一個寸金尺土既地方,相信好細既地方已經好貴租。餐廳好多蟹既菜式,如果係蟹迷相信一定流晒口水。超脆炸魚皮今次食到既炸魚皮真係可以用超脆去形容,脆既程度係稍為出力少少用筷子夾已經會碎。而且好少食到炸魚皮配稍為乾身既醬,但出嚟效果一樣咁好,夠惹味。花雕醉的鮑魚鮑魚爽口,夠醉,入口啖啖花雕酒香。鮮蟹肉西洋菜羹綠色既蟹肉西洋菜羹雖然顏色不討好,但清清既味道,加上裡面啖啖既蟹肉配搭出鮮味。香草白酒煮珍珠蜆白酒煮蜆酒味香,食落又唔會蓋過蜆既鮮味,重點係食唔到有沙,可以放心食。嘉道理農場豉油雞鼓油雞既特別之處係用左嘉道理既雞,相信產出一定唔會多。雞既肉質又滑又嫩,加上用左生滾鼓油,味道鮮甜,為鼓油雞注入靈魂。大閘蟹粉蒸蛋白蟹粉鮮甜,加上香滑蛋白,稍加少少醋,已經可以令鮮味更突出。招牌原隻蟹泡飯蟹湯泡飯有巨型大蟹,如果人多記得先book定,因為可以按番
中環 x 私房菜 x 蟹

三者好似風馬牛不相及。

位於德己立街既地鋪,同我對私房菜既印象好似有點出入。
餐廳好多蟹既菜式,如果係蟹迷相信一定流晒口水。
花雕醉的鮑魚
鮑魚爽口,夠醉,入口啖啖花雕酒香。
大閘蟹粉蒸蛋白
蟹粉鮮甜,加上香滑蛋白,稍加少少醋,已經可以令鮮味更突出。
招牌原隻蟹泡飯
蟹湯泡飯有巨型大蟹,如果人多記得先book定,因為可以按番人數去訂番相應size既蟹。眼前呢隻又大隻又多肉,而湯飯同蟹絕對唔會貎合神離,湯飯充分吸收蟹既鮮甜,即使係大量既湯飯都未有沖淡呢個鮮甜味道。
蟹油炒麵
炒麵炒至乾身,食落爽口彈牙,油份少。而靈魂所在係旁邊既炸蒜,令炒麵生息不少,炸蒜令炒麵食落更香口,同時又豐富整體的口感。
阿華田布丁
阿華田布丁好有新鮮感,對於第一次食既我感覺都幾好。香濃既阿華田味加上嫩滑口感,相信阿華田既愛好者一定鐘意。

估唔中環除左花天酒地,亦都有一個屬於蟹既天地。
Type of Meal
Dinner