2022-10-01 2230 views
中環超高質火鍋店🤍-💛黃色商家-🥘一品酸菜白肉鍋 ($148)入面到好多白肉,全部都切得好薄,肥瘦比例適中,入口即化🤩味道方面,有少少胡椒味提升層次,而且酸菜味好出,可能因為真係落咗好多酸菜好足料,所以好夠酸🤣裏面亦都有好多蕃茄,同軟熟嘅薯粉,可能淨係食個湯都夠飽🫡🐚加拿大野生象拔蚌(小) ($338)估唔到細兜嘅象拔蚌刺身份量都比想像中多🙈象拔蚌可以生熟兩食,生食幾鮮甜,而且處理得好乾淨,點刺身豉油食真係好正😋而熟食就會比較彈牙,不過一樣咁鮮甜,兩種食法都超推薦😍🥩日本A4特級霜降和牛(小) ($389)油花真係好靚,肉嘅顏色因為係霜降和牛嘅關係,係超級靚嘅淺粉紅色🥹店員有提我地只需要淥6秒,唔需要去到全熟就可以食,食落真係好有驚喜,入口即溶之餘,口感好嫩滑,而且牛味好濃😋超級推介!🍡五色丸丸拼盆(小) ($76)呢個小編喺西環店已經叫過嚟食,一樣都係超級推介,裏面有貢丸、芝心丸、花枝丸、鹹蛋黃牛丸同埋鮮蝦丸😚全部都係佢哋自己手打,口感夠晒彈牙同埋味道好鮮,超推🙈-🥟四寶餃餃拼盆 (小) ($58)包括水餃、韭菜餃、魚皮餃同埋雲吞,喺上一篇嘅食評都已經介紹過,而且全部都皮薄餡靚,一樣
中環超高質火鍋店🤍
💛黃色商家
🥘一品酸菜白肉鍋 ($148)
入面到好多白肉,全部都切得好薄,肥瘦比例適中,入口即化🤩
裏面亦都有好多蕃茄,同軟熟嘅薯粉,可能淨係食個湯都夠飽🫡

🐚加拿大野生象拔蚌(小) ($338)
估唔到細兜嘅象拔蚌刺身份量都比想像中多🙈
而熟食就會比較彈牙,不過一樣咁鮮甜,兩種食法都超推薦😍

🥩日本A4特級霜降和牛(小) ($389)
超級推介!

🍡五色丸丸拼盆(小) ($76)
全部都係佢哋自己手打,口感夠晒彈牙同埋味道好鮮,超推🙈
🥟四寶餃餃拼盆 (小) ($58)
包括水餃、韭菜餃、魚皮餃同埋雲吞,喺上一篇嘅食評都已經介紹過,而且全部都皮薄餡靚,一樣都係好推介😍

🥬五彩鮮蔬籃 ($57)
我哋今次帶咗個細嘅鮮蔬籃,入面有蕃茄、粟米、娃娃菜、雲耳同埋菜心,種類冇大嘅鮮蔬籃咁多,但係味道同埋質素一樣都係咁正🙈
因為喺上一篇食評已經介紹過,所以今次就唔重複講啦,大家有興趣嘅話可以睇吓小編上一篇寫火鍋撚嘅食評😍

🍋冬瓜檸檬冰沙(渣) ($89)
冬瓜味夠重,又唔會太甜,仲有啲檸檬幾清爽,好開胃同好消暑🤩
而且冰沙口感細滑,份量都有好多,下次除咗嗌竹蔗茅根都可以試吓呢一款嘢飲👀
🍳腐竹雞蛋糖水沙冰
呢個係每人都會送一客,一樣都係口感細滑之餘甜度適中,而且真係同普通嘅腐竹雞蛋糖水味道一模一樣,好有驚喜☺️

整體而言,呢間真係小編覺得最高質嘅火鍋餐廳之一,裝修好靚好有氣派,而且舖頭嘅位置都坐得好舒服😚
而至於食物方面,質素完全對得住個價錢,而且全部嘅擺盤都好靚好精緻,啱晒打卡😋
大家想打邊爐的話,一定要試吓!
2075 views

📍 火鍋
中環雲咸街46-48號雲明行3樓
(其他分店:
旺角染布房街6號1樓
西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖
旺角白布街2-24號藝興大廈地下14號舖)

#米食中環 #米食旺角 #米食西環 #米打邊爐 #米食火鍋 #米食中菜 #米食台灣菜 #米食廣東菜 #中環美食 #中環 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
$635 (Dinner)
  • 腐竹雞蛋糖水沙冰
  • 五色丸丸拼盤