2022-11-15
上次喺尖沙咀食左意大利手工意粉之後,一直都好想搵另一間試下。今次就去左中環一間唔算太起眼既意大利餐廳,嗌左兩個lunch set,幾好味幾抵食!Set lunch $158Burrata 其中一個前菜簡左水牛芝士,比我想像中大份同彈牙,食落好creamy,但又唔會太漏! 如果真係覺得有啲漏可以食下啲菜同原種蕃茄中和下!Jerusalem Artichoke呢個前菜可以話係烤薯皮,比較乾爽。值得一提係蕃茄無論係外貌定味道都同普通蕃茄好唔同,係用左heirloom tomato,口感豐富啲,亦保留左普通蕃茄多汁既優點!Manzo Pappardelle 手工意粉非常彈牙有咬口,牛肉醬汁超多,但牛肉好掛汁所以味道上相對較鹹!可以改善既地方就係,如果意粉既份量多少少會飽足啲!Gnocchi薯仔粉係食意大利餐必嗌既餸菜之一,呢個餸相當多醬汁,醬汁好香野菌味,亦都有落到herb去加強味道。大小方面比上次尖沙咀果間大粒好多!但需改進既地方就係醬汁太多,可能少啲會食到更多gnocchi既味道!Cannoli 甜品可以簡trimasu或者cannoli。呢個係意大利既一種傳統甜品,外皮脆身,入面包住一種
Set lunch $158
Burrata
Jerusalem Artichoke
Manzo Pappardelle
Gnocchi
Cannoli
甜品可以簡trimasu或者cannoli。呢個係意大利既一種傳統甜品,外皮脆身,入面包住一種奶製品叫ricotta,味道相對濃味,有少少似食緊藍芝士咁。不過由於ricotta唔係芝士,適合對酪蛋白過敏既人食用!