2023-07-29
今日收工經朋友介紹嚟咗呢間餐廳,原先抱住試新嘢嘅心態,但食完之後覺得有驚喜!其中包括冰鎮菠蘿咕嚕肉、黑磚豆腐、脆皮風沙雞同芥菜魚肚湯。每一款都好有心思同好好味。手作糖山冰鎮菠蘿咕嚕肉: 呢款菠蘿咕嚕肉真係好正!一開始好怕佢會凍着上(冰鎮),食嘅時候發現外凍內熱,味道超過癮!甜甜酸酸嘅味道好平衡。肉質鬆軟,外面裹嘅酥皮好脆,仲有啲鮮甜嘅菠蘿塊。醬汁酸酸甜甜,微微辣辣,好開胃。黑磚豆腐: 炸豆腐好簡單但好好食。以黑磚為賣點,外皮酥脆,內裡豆腐軟綿,口感好豐富。可以沾脆脆嘅炸蒜,亦都可以單食,味道都好出色。脆皮風沙雞(半隻): 炸子雞真係好香脆好多汁。外皮炸得金黃酥脆,入口嘅時候肉汁四溢,配上香脆嘅炸蒜,帶出多層次嘅味道。香料調味得好啱口,令我同朋友食到停唔住口。鮮魚湯頂級魚肚芥菜煲: 芥菜魚肚湯熱住上。魚肚煮得剛剛好,湯汁鮮美。芥菜帶返啲微苦味,同湯汁一齊食好開胃。每一口都好舒服好鮮甜。總括而言,呢間餐廳喺有誠意同有驚喜嘅中菜館,下次經過中環/上環絕對會再食!