2023-10-21
今日同朋友去咗中環The Grounds睇戶外電影,同喺傳統戲院入面睇戲嘅感覺唔同,呢度環境佈置到好靚好舒服,成個vibe好chill,我哋可以坐喺啲好舒服嘅長凳上面,戴住個無線headphone,望住個戶外嘅大銀幕睇戲,簡直係夜晚同朋友去放鬆嘅一個好體驗!今次我哋睇嗰場戲係1987年”Good Morning, Vietnam”,呢一套三十幾年前嘅美國荷里活片一啲都唔悶,有啲情節都幾滑稽好笑,反而同呢個戶外睇戲場地啲vibe幾夾!飲食方面,舉辦方有個網站列咗20幾間喺中環嘅餐廳俾我哋揀,入面嘅餐廳有中式、西式、日式、越南、泰國、印尼等等唔同國家嘅菜式可以選擇,仲有唔同嘅啤酒、白酒、紅酒、爆谷等等可以選購。我哋揀咗喺中環雲咸街Smoke & Barrel,嗌咗個Memphis Beef with Mac & Cheese,有5塊18小時煙燻而成嘅beef brisket,燒牛胸肉用低溫慢煮嘅方法喺煙燻爐入面烤,令到外層有蜜糖嘅香,內層肉質又軟又腍,肥瘦適中,咬落去好似唔使點用牙就咬得開,肉汁豐富,加埋個甜甜地嘅BBQ醬汁同乾蔥、洋蔥、青蔥、幾片醃黄瓜做配料。Mozzarella che
我哋揀咗喺中環雲咸街Smoke & Barrel,嗌咗個Memphis Beef with Mac & Cheese,有5塊18小時煙燻而成嘅beef brisket,燒牛胸肉用低溫慢煮嘅方法喺煙燻爐入面烤,令到外層有蜜糖嘅香,內層肉質又軟又腍,肥瘦適中,咬落去好似唔使點用牙就咬得開,肉汁豐富,加埋個甜甜地嘅BBQ醬汁同乾蔥、洋蔥、青蔥、幾片醃黄瓜做配料。Mozzarella cheese拌勻嘅通心粉鋪咗係底下,份量都幾大,每一啖都食到濃厚嘅芝士味,口感好滿足,下次去門市食嘢朋友可以嗌呢個主菜試下!
📍中環雲咸街30-32號雲咸大廈1-2樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊