2023-01-31
🍽The Italian Club Seafood Wine Bar (中環)📍中環蘇豪伊利近街32號地舖💐 5 Course Dinner tasting menu🔸前菜1.Welcome Drink- Champagne 🍾到左一坐低,服務員就即刻奉上一杯Champagne 做今晚既開始,真係好窩心。2.Home Made Italian Style Bread- Foccaccia 🥖佢哋嘅自家製麵包配上BONINI MODENA 既 12年,25年 同 50年既黑醋,裏面仲有巴馬臣芝土,味道酸酸甜甜帶有芝士既香味,真係好開胃。麵包仲可以配上Tenuta San Guido, Sassicaia 既意大利特級初榨橄欖油,味道有新鮮青草嘅香味。另外,佢哋仲配上左魚子醬海膽大胣羅蓉,真係食個麵包都感受到餐廳對菜式嘅要求。3. Spanish Blue Fin Tuna Belly Tartare🐟由於食完佢個大胣羅發現真係好好食,所以都係決定要多一份西班牙藍鯨吞拿魚腩他他,入口即溶嘅感覺加上檸檬汁,味道鮮甜,真係好幸福。4. 500g French Clam Sauté Pot🥘佢呢
📍中環蘇豪伊利近街32號地舖
🔸前菜
1.Welcome Drink- Champagne 🍾
另外,佢哋仲配上左魚子醬海膽大胣羅蓉,
真係食個麵包都感受到餐廳對菜式嘅要求。
佢呢個法國蜆肉鍋一嚟到真係有少少嚇親,個鍋好大個,蜆肉吸收晒白酒同香草嘅味道,用麵包點上蜆肉白酒汁嘅味道,真係天衣無縫。
🔸意粉
1. Spaghetti "Scoglio" Mixed Seafood🐙
雜錦海鮮意粉真係色香味俱全,望落去賣相已經食慾大增,佢有濃濃既白酒味,一食落去就有濃烈既海鮮味,值得推薦。
2. Tagliatelle Butter Cream, Parmigiano Reggiano 24 Month, fresh Alba Black Truffle🖤
食義大利菜又點可以唔試吓擁有意大利芝士王之稱既帕爾瑪芝士配阿爾巴黑松露意粉。大片大片既黑松露加埋淡淡既芝士奶香味,真係絕配。
🔸主菜
1. 300g Baked Alaskan Cod Fish Fillet & Potatoes🐟
焗阿拉斯加鱈魚配薯仔好唔錯,廚師擺碟好有美感,而且食落去好有大海既味道。
2. 250g Fassona Beef Grilled Sirloin🥩
Fassona Beef 都係其中一樣好值得一試既菜式,牛隻都係來自義大利既高山飼養,所以牛肉特別嫩滑,唔會太多脂肪,亦都有牛味,十分不錯。
牛扒仲配上四種唔同既醬料:義大利黑醋,意大利特級初榨橄欖油,黑松露意大利特級初榨橄欖油,檸檬香草,真係好滿足。
🔸配菜
1. Home Made Mash Italian Potato🥔
薯蓉嘅份量都好大,食落去仲食到一粒粒薯仔粒,好有口感。
2. Potato & Asparagus🥔
薯仔同埋蘆筍都係用意大利特級橄欖油煮出嚟,好有草青味。
🔸甜品
1. Dessert Tray with our daily Selection of
Home Made Small Pastries, Pannacotta and
Tiramisu🧁
佢嘅甜品拼盤內容好豐富,而且全部都自家製,有提拉米蘇,藍莓奶凍,不同口味嘅朱古力,朱古力酥卷,羊奶酥卷。特別講一講佢嘅提拉米蘇,佢嘅咖啡味唔係好濃,但佢嘅奶油味好重,食落去好順滑,我個人嚟講就最鍾意食佢啦。
2. Passito di Pantelleria DOP Bagghiu🥂
呢一款隻義大利白酒味道甜中帶酸,有異國風情既味道,有果味得黎帶小小果仁既感覺。
3. Luxardo Limoncello🥂
呢一款檸檬利口酒味道酸酸甜甜,有好香既檸檬自然的香氣帶淡淡既柑橘味。
環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛🤍4/5 ($2464/2=💰207)
P.S. 餐廳環境好舒服,簡單得黎又高貴,令人有好舒適輕鬆既感覺。服務員都好有善而且好專業,每一道菜都解釋得好詳盡,我從中都獲益良多。今日真係好滿足,為今日畫上左一個完美既句號。💗