2019-02-22 4159 views
呢個晚上終於去食一間約左好耐既中環高質日本餐廳,呢間日本餐廳係朋友介紹,好似話係搬左位置,不過都仲係中環入面,而呢間日本餐廳鮨佐瀬主要係食廚師發板的,位置大概離地鐵站6分鍾左右,行過黎都還好。餐廳門口都幾靚,幾日本風,同埋感覺到呢晚要食既餐廳係間高質野。餐廳餐牌:餐廳餐牌主要係呢張,咁就比客人揀返食葵set定係櫻set,咁櫻set就係$1380,主要包括前菜、湯、甜品同15件壽司,至於葵set則係完完全全既Omakase,咁我地難得黎到都唔爭在叫埋葵set,同埋價錢真係唔差得遠,情願比多小小食好d,葵set既價錢就$1680。首先黎既係前菜,有三小碟上,左邊係昆布菜,中間係宮魚,右邊係希靈魚子,前菜功用主要用黎開胃,味道幾特別幾開胃,個人覺得三小碟之中希靈魚子較為特別,平時係其他日式餐廳比較小見真材實料既希靈魚子,通常係都加工過的,但係呢到既希靈魚子係食到鮮味,唔算腥,但口感同味道都特別。另一個前菜小食係炸鰻魚魚面,幾條脆卜卜咁,好似食緊細細包果d零食咁,不過你會食到小小新鮮油炸既味道,唔知點解食果陣令我諗起平時係中式酒樓會食到既脆魚花生果d小食,但不論味道定係感覺,呢到真係高質好多。

餐廳餐牌:
下一款黎既已經係刺身,呢一款係左口魚刺身,上面放左小小青蔥同小小spicy既蘿蔔蓉,配上小小酸汁,我個人覺得呢個酸酸辣辣既味道幾特別,同埋覺得真係好開胃,味道好新鮮。
呢一小碗係北海道蟹肉 蟹膏加小小lime sauce,味道好清,蟹肉同蟹膏食得出係好fresh,睇住廚師即場現開一隻鮮蟹,雖然份量唔多,但真的好滿足!
之後再黎既係煙燻鮫魚,呢款煙燻鮫魚點左sauce之後更好味,主要食到既係煙燻既味道,肉質好特別,味道還好。
呢款鰹魚刺身同上面一樣,都係配上sauce之後味道更佳,外脆內軟,魚肉鮮味完全鎖住肉裡面,外層既脆特顯層次感。
之後呢款係我個人覺得幾特別同幾好食,呢小碟上既係魷魚卵同安康魚肝,我先食左安康魚肝,魚肝入口即融,突如其來既柚子味配上秒速融化既魚肝,應該係我人生中暫時食過最好食既魚肝。魷魚卵刺身我都係第一次食,但味道其實同熟既好相似,鮮味得黎味道好好,可能係因為配上左鰻魚燒汁既關係,呢一小碟係好好味既配搭。
之後仲有最後一款刺身係超級拖羅,入口即融,味道新鮮好味,我地都覺得呢款新鮮既超級拖羅真係食完都仲想再食,不過廚師發板就係太多材料,所以只好繼續等下款。
之後廚師比左一碗食物,如果我無聽錯既話係叫「飛龍騰」,佢係一碗蒸物,侍應有提醒我地連湯都可以飲,肉係用蝦肉整,湯好清好鮮甜既味道,另外蝦肉係真材實料,味道好!
之後黎既開始到壽司了,第一款係鯛魚壽司,味道好特別,味鮮肉質好挺身,但咬落口係軟糯既感覺,配上指定既醬油真係好好味。
下一款係日本貴族魚Kinki fish,味道特別,鮮味入口即嘗到,但唔重味,肉質軟既程度有小小似蟹肉,但味道幾好,個人幾鍾意呢款魚。
經典三文魚壽司應該係最多人食過既壽司,但呢到既三文魚壽司特別好味,可能因為新鮮既關係,油味唔重但香,味道好!
春子鯛壽司皮爽肉嫩,鮮味同鯛魚非常相似,味道都係好好。
池魚 吞拿魚壽司都係屬於比較普遍既日本壽司,呢到既都同平時食到既差唔多,但絕對係更新鮮更好味!
之後黎左一小碗飯,呢個Mini Don係我認為全晚最吸引既食物,食材有海膽同三文魚子,兩個都係我極為喜愛既日本食材,完全唔腥,味道又香又好味!
炙燒拖羅係我地認為最好食既壽司之一,本身食拖羅都唔係平,但呢到炙燒既程度真係岩岩好,入口感覺好特別,先有輕量既煙燻味,之後肉質好快就半融狀態,真的是人間美食!
海鰻壽司都係入口即融,本身唔鍾意食鰻魚既我都完全唔驚,真係完全食唔到有骨,反而鰻魚醬既味道真係好好味((燒汁完全蓋唔住海鰻既鮮味,正!),另外本身極度喜愛玉子既我都真係好小見到呢類玉子,口感外型都好似蛋糕咁,甜甜地好好味!
最後既係甜品,可選水果雪糕是但一種,我揀左水果,決定清清地完左呢個OMAKASE。
2019-02-21
$1800 (Dinner)