2016-09-22
中秋日公司有得早放, yeah!話哂節日, 又有藉口唔煮飯, 就出街食啦! 食完飯可以欣賞下月光嘛兩口子都沒有特別話要出去慶祝or食好d, 所以都係去番屋企附近的九龍城廣場搵食了因為知道呢度開咗新餐廳"Red Mango"Red Mango係一間連鎖式的素食自助餐餐廳價錢都只是百多元, 間中都會食下素的我倆, 為了減輕胃部負擔 (因為黎緊假期知道會大吃大喝的)又見新張期間有discount, 起無book位既情況下, 就入去試試啦~當日中秋節都無特別附加費用喎, good餐廳地方都幾大, 座位都很足夠是晚7.30來到, 已坐滿7成, 估唔到都好多人鐘意食素喎環境都很潔淨及寬敞, 加上裝潢似西餐廳的地方, 是素食新派主義其實之前都有望過Red Mango的其他分店, 有一樣野是最吸引我的, 就是有任食乳酪女生總對甜品是不會太say no 環顧一下餐廳的環境後, 就自選咗最入的位置這個相信可以作部份包場的小房子, 大約有8-10張4人檯地方都幾夠大, 又唔會坐得好迫夾好, 第一輪先拎前菜, 有一個大雪櫃, 全部都放著沙律材料沙律菜都有好幾款, 又有粟米, 蕃茄仔, 紅腰豆, 青瓜等而呢度既
因為知道呢度開咗新餐廳"Red Mango" Red Mango係一間連鎖式的素食 自助餐餐廳
當日中秋節都無特別附加費用喎, good 餐廳地方都幾大, 座位都很足夠
是晚7.30來到, 已坐滿7成, 估唔到都好多人鐘意食素喎
這個相信可以作部份包場的小房子, 大約有8-10張4人檯
地方都幾夠大, 又唔會坐得好迫夾 好, 第一輪先拎前菜, 有一個大雪櫃, 全部都放著沙律材料
沙律菜都有好幾款, 又有粟米, 蕃茄仔, 紅腰豆, 青瓜等
我都拎咗好幾款, 而我個人認為最有特色就係"無花果醬", 可能是自己喜好吧!
但畢過上黎的, 都幾足料, 薯蓉湯都好吸引, 不過比我飲完一定飽肚 Red Mango是全自助形式的
長長的buffet 檯, 放滿全素食品, 沒想過素都有很多變化 大多都是以豆品製成, 加入調味就變出不同效果
而賣相也不錯 白木耳榚, 好似好新奇, 但我最後忘了取一個試味 麻醬白木耳都好味呀, 我本身好鐘意食木耳
不過我覺得每款食物都夠味 而咁多樣, 我覺得煲仔菜係比較出式
可能邊滾住, 食時仲係好熱辣辣
邊夾邊聞到好香既味道
沙嗲雞肶菇
本身仲有個泰式冬陰功, 不過當日未refill得切, 得番d汁
不過我都有畢到少少汁黎送薄餅, 都好好味
試過很多素食物都會好油, 但呢度係正常, 唔會有過多油既情況 芋頭好粉, 又夠椰香味
冬陰功汁送印度薄餅 呢度既飲料都係自助架, 係獨立粉(茶)包, 衛生好多 其次仲有咖啡機, 凍飲 甜品方面, 都有幾款架
有主打乳酪啦, 每日有2款味道, 我當日就有原味同士多啤梨
本想"兩溝"來滿足甜品胃, 不過無哂原味 (到我走既時候才refill番, 即係佢地都會refill既, 只係我等唔切啫)
乳酪區仲有toppings可以任加, 有彩虹碎條, 朱古力粒粒, 餅碎, 果乾等
不過我覺得士多啤梨個味怪咗少少, 唔通用既奶唔同咗?! 飯後果都供應埋, 都算齊全呀! 埋單每人都係百幾元, 食到個自助晚餐, 都好抵
唔好以為食素好快餓, 我都晚咗全晚架 加埋新限優惠好吸引!