2017-09-22
踏入生日月份九份,多謝朋友們既寵愛,陸續有唔同既生日飯局❤️ 今晚就係去位於Kerry hotel 7樓既紅糖,Kerry Hotel係位於紅磡新開既一間酒店,地理上真係唔太方便既,絕對唔近地鐵,係海逸豪園附近。不過勝在夠近海邊,有好靚既海景,大家當去行下海旁浪漫一下都唔錯。一上到去到樓轉右,就會見到Red Sugar,好懷舊特別既設計。入到餐廳有種好舒服既感覺,d燈光好soft,座位同座之間又唔會太接近,如果多人食可以坐圓枱,感覺close d 好似一家人係屋企食飯咁,佢用左紅磚黎做主要裝飾材料,襯番個名🤗大家一行到入餐廳就會係左手邊見到呢個無敵大海景嫁啦,見到個景個下都幾surprise,大家d紀念日丫生日丫,都可以試下黎比驚喜另一半🎉紅糖除左舒適既環境同無敵海景外,食物都相當唔錯🤤 頭盤叫左呢個海蜇頭拼青瓜,海蜇頭咬落去shock shock聲好爽的,佢用陳醋醃酸酸地好開胃,唯一美中不足就係唔夠凍,呢d冷盤如果夠凍仲正。菜方面我地叫左呢個松露野菌素千層,上面黑色圓形一塊個d就係松露,松露食落既味道其實偏淡,同西餐意粉個d黑松露係完全唔同,佢有淡淡既香味,口感就無咩特別。我比較欣賞既
菜方面我地叫左呢個松露野菌素千層,上面黑色圓形一塊個d就係松露,松露食落既味道其實偏淡,同西餐意粉個d黑松露係完全唔同,佢有淡淡既香味,口感就無咩特別。我比較欣賞既係佢個素千層😍佢個外表平平無奇,好似人地個d紅燒豆腐係米?但唔係,佢內有乾坤,佢入面係一層層好似人地個d腐皮咁不過有幾層腐皮。 本人係好中意食腐竹應腐皮的,所以我覺得好好味。佢既調味都好食,有d似蠔油芡,岩岩好唔太咸。雖然係一個比較簡單既菜,但都已經好好味。
我地隔離枱係一位女仕,佢自己一個人食野,叫左半隻炸子雞,我地見個賣相好吸引,於是都跟住叫左,結果果然無令我失望,塊雞皮脆到一個點🤤 咬落去卜一聲,又唔會太咸喎,幾好幾好,雞肉都算嫩滑
主角非呢個宮廷醬烤骨莫屬,其實我見到 "骨" 唔係好想叫,因為本人係唔中意食有骨既野🤷🏻♀️ 本身都無咩期望,但佢上到枱時我以為佢落錯單,呢舊明明就係東坡肉d friend🤷🏻♀️ 佢係完全無骨的,完完全全係一磚肉,一磚好好味忟得好林好入味既肉,入口即溶唔使點咬既🤤🤤 擺佢入口簡直係一種享受🤤 佢最利害係中間係有肥肉既,但肥肉既比例其實唔算太多,七三左右啦,以東坡肉黎講好難得唔太肥都咁林!十級推介大家試
食完野,當然要試埋甜品啦😋 叫左個楊枝金露,好好味🤤 好多西柚粒超級酸不過我中意😂 好滑好香👍🏻
甜品又點可以少左我既最愛芝麻糕呢?咪睇佢個樣唔係好靚仔好似少咁舊😂 芝麻味好香濃,唔痴牙,佢都算甜既,不過又唔會話過份甜,都值得一試👍🏻
總括黎講,我十級推介大家去呢到食,回頭率係100%🤤🤤🤤 環境好景好食物好,不過就係偏遠左少少,食物份量細份左少少同貴左少少。但間唔時一次半次黎慶祝係值得的❤️☺️