今日同姊妹約咗食個靚tea聚一聚😊 陳家廚房位於銅鑼灣維景酒店嘅地庫一樓~陳家廚房 Afternoon Tea Set for two❤️❤️$388 for two from Monday to Friday $483 for two on Sat, Sun and Public Holiday (with 2 Prosecco)推薦大家weekend去食,有兩杯氣泡酒送返😆😆🔸DIM SUM KING ◾️金箔蝦餃王▪️蟹籽燒賣王▪️素翅灌湯餃每人都有一份,3款點心都做得非常唔錯,蝦餃大大粒,而且入邊嘅蝦肉好彈牙,上面仲配有金箔,望落更加精緻大方😍燒賣一樣都係大大粒,豬肉配上蟹籽,完美嘅配搭👍🏻 另外有脆米餅配灌湯餃食,正正😋😋 🔸 SWEET▪️香芋麻糬蛋糕卷▪️巨峰提子奶凍▪️焦糖青蘋果慕絲蛋糕▪️紅桑子朱古力拿破崙甜食方面,份量一樣都係咁大😆😆完全顛覆咗我覺得港女下午茶係又細粒又食唔飽嘅概念😂😂 我最鍾意香芋麻糬蛋糕卷同埋焦糖青蘋果慕絲蛋糕😋😋 蛋糕卷芋頭味香濃,入面嘅麻糬口感軟綿QQ 😍 焦糖青蘋果慕絲蛋糕一切開入面有好多青蘋果蓉,而且佢嘅焦糖味道超級香濃,又唔會過分地甜,我覺得非常好味🤤🤤

推薦大家weekend去食,有兩杯氣泡酒送返😆😆

🔸DIM SUM KING

▪️焦糖青蘋果慕絲蛋糕
▪️紅桑子朱古力拿破崙

🔸HOMEMADE SCONES
▪️傳統英式鬆餅
▪️原味 •伯爵茶 配 果醬、奶油忌廉

伯爵茶鬆餅係my favorite 😙😙佢嘅scone 甜度剛好又鬆軟,伯爵茶既味道好香😚

🔸DRINK
▪️有茶同咖啡可以選擇,朋友揀左English Breakfast tea,我就揀咗Strawberry tea🍓茶壺同隻杯都好靚😆😆

環境清靜,位置舒適,同姊妹過咗個開心嘅下午👯‍♀️
2024-06-01
$270 (Tea)