2011-09-13
中環既日本料理眾多, 走中高檔路線既選擇亦唔少,今次揀左鮨雄.日本菜不外乎魚生壽司天婦羅及燒物, 面對眾多選擇難以取捨,倒不如點個套餐.中價套餐包括前菜,4件厚切tuna sashimi, 炸蝦tempura , 迷你海鮮井, 蝦既茶碗蒸,4件壽司及甜品一客.前菜幾精緻,都係d醱瓜/醃菜之類,仲有一小碗木魚絲配豆腐,味ok.tuna sashimi我只食2片腩位,較深紅的2片讓俾朋友食,魚腩冇想像中多油份, 還好係厚切, 口感滿足.tempura用一小籃送上, 份量唔多,有炸蝦,炸蕃薯,炸茄子,炸冬菇,炸青椒等等,炸漿唔算好厚, 但唔夠熱,味只屬可以.再來一度茶碗蒸, 賣相幾靚, 夠熱,但唔算好特別.而且又係蝦,有d悶另一熱食係迷你井, 有帶子,尤魚及三文魚, 飯軟硬適中, 淡淡滲出魚香,好味,我食光一個之後上4件壽司, 開始飽了 只食下2件.而且冇驚喜可言最後甜品方面,我唔太欣賞. 雪糕冇問題,係d雜果有問題.竟然用類似罐頭雜果來伴雪糕?!!!我最討厭黃色既桃粒, 見到都倒胃 其實一球正中日本雪糕可能更討好, 真係多鬼餘,立時down grade左此中高價餐廳!晚市消費唔平, 以上套
之後上4件壽司, 開始飽了 只食下2件.而且冇驚喜可言
晚市消費唔平, 以上套餐都$600位(一位起), 另外order左支180ml熱sake, 盛惠$260, 2人消費近$1600,以此價錢我期望食物水準更高. 未試過既可以一試,畢竟環境,服務都幾滿意.