2013-12-06 1721 views
如果,你係第一次食雞煲,我建議你唔好做以下動作:凳都未坐暖就懶醒咁拎住張火鍋紙喪剔-->懶有型咁舉手畀張嘢伙計點解?呢度哋方唔係話好大,如果你個日又咁好彩拎到張細枱呢,我真係除咗恭喜之外都唔知講乜嘢好喇!分分鐘你啲配料上齊個雞煲都未到?咪好似我哋咁,同啲配料一樣,生勾勾咁棟喺度囉!=}正確做法就係先叫咗個雞煲,差唔多食哂雞件先好入紙,相信咁樣就唔會搞到呢咁HEA喇。雞煲有分用冰鮮或新鮮雞,價錢差一百蚊到,呢啲就豐儉由人喇!今次試咗麻辣湯底冰鮮雞煲,雞件都算多,而且值得一讚嘅係冇雪味!麻辣味非常香,中辣湯底都唔會因為辣味蓋過哂其他嘢。不過略嫌中辣唔夠辣,返啅會叫大辣!唔食得辣嘅朋友唔洗擔心,有得揀清湯!由於我哋得4丁友,唔係叫到好多嘢,介紹住幾款先,其他留返大家自己試~1. 招牌蝦丸- 你睇佢個樣都知道足料,爽口彈牙,蝦味濃郁,絕對值得一試。2. 手切牛肉:牛肉味重,唔會好油好膩,堅正!( “無圖你講乜都得架啦!”-不要問,只要吃!)3. 脆肉鯇:好新鮮,淥完又脆又甜,魚油極香,加埋麻辣夾到暈,大家都搶食!4. 黃沙豬潤:基本上冇腥味,唔霉已經令佢有好高分數。5. 羊片
如果,你係第一次食雞煲,我建議你唔好做以下動作:

點解?

分分鐘你啲配料上齊個雞煲都未到?

咪好似我哋咁,同啲配料一樣,生勾勾咁棟喺度囉!=}

雞煲有分用冰鮮或新鮮雞,價錢差一百蚊到,呢啲就豐儉由人喇!

唔食得辣嘅朋友唔洗擔心,有得揀清湯!

[冇圖]
2. 手切牛肉:牛肉味重,唔會好油好膩,堅正!
( “無圖你講乜都得架啦!”-不要問,只要吃!)
4. 黃沙豬潤:基本上冇腥味,唔霉已經令佢有好高分數。
5. 羊片:唔會搞到成煲膻味,記得同淥肥牛一樣,拖兩轉好食喇!否則會太老!
6. 豬天梯:爽口,冇異味,嚼頭十足!
7. 蝴蝶腩:坦白講,呢個唔得,太韌,直頭硬過我條命,完全咬唔開。
8. 蘿蔔(左):建議一開波就扔落去索味,冇渣,好甜!
9. 竹笙(右上): 吸咗個湯底的確係令刺激度大增,不妨一試!
10. 海帶(右下): 朋友話清熱,有正常腥味,食得腥嘅朋友先好叫。

其實寶寶雞煲火鍋配料份量的確唔算多,
但我諗如果人少的話,食完雞件之後都會飽飽哋,咁樣都方便大家試唔同配料。

呢度招呼好好,就算爆忙伙計都冇黑面,讚!
另外,當晚幾乎每張枱都有叫絕對新鮮醉雞子,仲好快沽清。
淨係個名都夠霸氣,不得了!

我諗,下次我會試!
PS. 前幾篇都出現錯字,小弟讀書唔多,請包涵 =}
2013-11-08
$250 (Dinner)