2018-05-19
文記文記,讀大學既時候聽唔少,對九龍既大學生黎講應該就唔陌生喇畢業之後對呢間麵店有啲掛念,就去咗一趟深水埗食「文記」!麵店依舊多人,排到出舖頭,有一個彎位。搞笑既係我發現過幾個舖位都有一間「文記」,經過我一輪既觀察,我估係分店黎既 因為佢地既圍裙係一樣,我估咋!為咗安全起見,我梗係去番原本位置個間啦~今次嗌咗兩個麵,唔少得當然係令人gur一gur 舒筋活絡既支裝可樂啦。文記出名當然係佢嘅餸啦:選擇多、有唔同價錢嘅餸可以俾你揀(有$8 $9 $10 $12),亦都有不同既麵底、湯底俾你揀(腩汁 瑞士汁 清湯),加上佢好多種帶有唔同類型既辣醬料,味道真係十分豐富。我同朋友分別一個食辣一個唔食辣,兩個都係腩汁。總括黎講我地既餸有:生菜、牛栢業、玻璃辣魷魚、瑞士雞翼、鹵水雞腎、辣汁螺肉先來就係生菜既吸味力真係好強,若果你既湯底係有加辣醬,生菜吸辣真係好惹味,令你成個過程都充滿火花。而我最中意既餸就係辣汁螺肉,佢自己本身既辣汁有別於湯內既辣味,stand out咗自己既獨特。其次中意既就係雞腎喇,佢唔會有好重既內臟味,雖然唔爽口,個勝在量多同入味;至於佢既牛栢業同出名既玻璃魷魚同其他餸比較就新鮮
先來就係生菜既吸味力真係好強,若果你既湯底係有加辣醬,生菜吸辣真係好惹味,令你成個過程都充滿火花。而我最中意既餸就係辣汁螺肉,佢自己本身既辣汁有別於湯內既辣味,stand out咗自己既獨特。其次中意既就係雞腎喇,佢唔會有好重既內臟味,雖然唔爽口,個勝在量多同入味;至於佢既牛栢業同出名既玻璃魷魚同其他餸比較就新鮮爽口啲,係缺少咗啲味道,如果唔係就十分好了。
瑞士雞翼呢,就只係得兩隻,性價比相對就低好多了,因為佢都比較普通,雞翼外既瑞士汁浸得耐會比腩汁既味蓋過,我會建議將會想食既吃貨先食雞翼,咁就更能夠食到佢本身既瑞士汁喇