2022-09-04
一心諗住去睇 #林家謙 演唱會前去拜會一下 @maiheihk 米氣,結果當然係人山人海排隊等候👏🏻。發現隔兩間店有一間日本🇯🇵串燒店,唔駛等有得入,絕對係執到金嘅心情,相信應該係米氣嘅同一集團營運(有錯情指證🫱🏻🫲🏿).氣氛更有日本🇯🇵食肆風味,服務態度亦見殷勤招待,主動解釋餐牌上面嘅食物同設定,當然食物亦頗有質素,仲送上免費🆓前菜,令人非常滿足😋———————————————————————————🥢串燒:蔥卷牛舌🐮👅、蜜瓜牛卷🍈🐮、雞尾🐔💬串燒有醬汁調味,火🔥控有水準,其中蜜瓜🍈卷嘅甜配紅肉亦係美味配搭.🥢串揚:蟹肉牡蠣🦀🦪、生蒜牛柳🐮、玉子鰻魚🥚🐟💬串揚比起串燒多一份口感,因為係炸皮包裹住食材,夠香脆可口;蟹🦀️+蠔🦪就當然要新鮮,做得到;牛柳腍滑,鰻魚夠厚有口感😋.🥢真鯛刺身🐟💬頭盤都有好多選擇,揀咗白身魚刺身,配薑蔥,新鮮食材必定有水準😌.🥢鴨胸蕎麥麵🍜🐦💬又係情懷嘅心態,好想好想食到輕井沢嗰碗鴨湯麵🍜,相信往事只能回味🥲.🍹冰串燒酌💬雪冰咗嘅生果🍎🍇串起,以燒酌配搭,感覺淡咗少少🤏,唔夠濃郁😌
———————————————————————————
🥢串燒:蔥卷牛舌🐮👅、蜜瓜牛卷🍈🐮、雞尾🐔
🥢串揚:蟹肉牡蠣🦀🦪、生蒜牛柳🐮、玉子鰻魚🥚🐟
🥢真鯛刺身🐟
🥢鴨胸蕎麥麵🍜🐦