2021-03-01
網上經常見到關bakehouse 老闆既報道 佢係前酒店總廚 又中意香港既味道今日終於有機會去呢間人氣餅店朝聖一去到門口見唔到長長既人龍 好興奮咁走埋去。店員就話大約要等60-90分鐘 可以留低電話 有枱通知我地 一個鐘過啲就有得入裝修係rustic既工業風 仲可以見到小小入面廚房既運作分左堂食位同埋bakery位 如果堂食想叫pastries要去bakery果邊點叫完主菜無幾耐 店員就同我地講蛋撻新鮮出爐 問我地要唔要招牌菜蛋撻唔係唔試呀嘛 叫左三件雖然佢係新鮮出爐 但因為呢類撻出完爐要rest下 所以唔會去到辣口既程度咬落去其實似葡撻多過蛋撻 甜甜的撻皮唔似平時既曲奇或者酥皮 反而似麵包皮 仲有小小焦糖味 小小硬筆者同朋友都食左一個半😝Cold Brew Coffee: 唔澀 加埋橙 幾清新 中和下蛋撻啲甜感圖上:cubano sandwich 圖下:scrambled eggs on toast初次認識哩款三文治係從 Chef (2014) 哩套戲 入面講個爸爸放棄左係高級餐廳做廚師 同個仔做food truck賣cubano sandwich! cubano sandwich
佢係前酒店總廚 又中意香港既味道
今日終於有機會去呢間人氣餅店朝聖
一去到門口見唔到長長既人龍 好興奮咁走埋去。
店員就話大約要等60-90分鐘 可以留低電話 有枱通知我地
筆者同朋友都食左一個半😝
圖上:cubano sandwich
圖下:scrambled eggs on toast
初次認識哩款三文治係從 Chef (2014) 哩套戲
cubano sandwich 入面有酸瓜 碎豬肉 芝士 火腿等等 再夾扁佢一齊烘
個酸瓜唔似快餐店果種死酸又無口感 加埋pulled pork 口感一流 個麵包又烘到脆 好好食呀!
佢仲有芥末另上 不過我無點到 就咁食都已經好滋味😋 上面個辣椒都無食😂
朋友點既 就相對普通左啲
個蕃茄仔煎到好juicy 啲汁點埋個麵包食唔錯
ps. 朋友分小小佢份餐比我 另我諗起五星級大鼠個早餐scene 😂