講起越南粉,之前最鍾意中環的明珠,但結業多年,之後就沒遇上一碗好吃的,直至遇上第一郡。越南粉好不好,湯底是重點。以前上堂學過,把牛骨烤一烤,再加上洋蔥和N種香料一起煲。煲出來的湯清澈,灑上金不換生洋蔥,帶出獨特的香氣和甜味。好多時出街食到的都好味精水,但第一郡的湯底就跟上堂學的味道一樣,感覺純正。湯底好味,配乜都好吃。吃過烤豬肉湯河都好,但自己較偏愛雞絲湯河。話雞絲,但一點都不絲,仲夠嫩滑,份量亦不少,回一口都叫人回味。我唔食蕃茄,就算好鍾意食蟹,都同蕃茄蟹膏湯濛無緣。好彩蟹膏是可以額外點一份,蟹膏的外型和口感都有點似蜂巢豆腐,蟹膏味特出,略嫌有時浸在蕃茄湯太耐,吸收過多酸味。至於飲品,牛油果沙冰是必點推介,連我唔鍾意食牛油果都覺得好好味。另外,滴漏咖啡好香,都是個不錯的選擇。

雞絲湯河

滴漏咖啡
$80 (Dinner)
雞絲湯河
滴漏咖啡