2022-09-14 284 views
好多朋友都話食拉麵一定要試下 拉麵凪(讀「休」),佢地嚟左銅鑼灣之後都無機會試過,咁啱路經附近一於去試試佢~ 佢嘅位置係喺好多小販檔賣野嘅渣甸坊(唔係好多小巴站嘅渣甸街),店內嘅位置唔算好多,主要都係「面壁」座,點餐同好多拉麵店都一樣喇, 畫紙仔,無咩特別古惑位嘅叫左 超濃厚黑骨 同埋 濃厚綠骨, 黑骨係黑蒜, 綠骨就係羅勒加芝士粉, 份量係似日本嘅份量,唔算好大, 如果大胃嘅朋友建議叫埋替玉,湯頭唔算好油,湯連麵 食晒成碗負擔其實ok 叫埋佢兩個小食:日式豚餃 同埋 阿波尾雞翼。 兩個小食都幾有驚喜, 餃子上面係蘿蔔蓉溝左醬油,唔洗點又可以降低油感,唔錯。 阿波尾雞翼係即炸, 留意上枱嘅時候係熱到食唔到同入面有油, 請小心。 味道都幾好, 甜醬油配芝麻有少少名古屋雞翼嘅感覺。其實如果食拉麵有返咁上下年資嘅朋友, 都一定覺得佢地拉麵嘅款式熟口熟面喇,原因大家可以上網搵下,好多報導都有講,所以對「老司機」嚟講驚喜就應該不大。同埋店內嘅冷氣都幾勁,令到碗麵好快就凍晒,呢樣野係的確有啲失色,特別對於我地呢啲「相機食先」嘅朋友要留意返

黑骨
綠骨