2025-01-24
上次食割烹 櫓杏,已經遠到以月計嘅事!某日啱啱喺尖沙咀,正好重拾昔日回憶。 一到餐廳,即刻見到一幅木製嘅招牌,刻住割烹櫓杏,幾有意思!今次就嚟試吓幾樣單點單點嘅炸牛扒同豬扒先到,有豬扒、黑毛和牛扒、同特製醬汁。黑毛牛扒嘅鮮嫩爽口唔使講,果然係黑毛和牛,肉俾得又大又厚,啱晒我心水。豬扒梗係唔可以唔提,炸得鬆化嘅外皮入面嘅肉竟然仲係幼嫩多汁,出神入化!跟住上枱嘅係新鮮刺身盛合。睇刺身上面油光嘅亮度已經覺得好新鮮,每一塊都厚身爽口,冇腥味,好甜好creamy,質素幾高,物有所值。極味壽司都一定唔好錯過,肉片塊塊厚身,用紫菜或者紫蘇葉夾住漬物包住一齊送入口,完美嘅自家製壽司! 另一道好特別推介嘅就係明太子蛋黃醬燒炸豆腐,同平時食開嘅唔同!炸豆腐同明太子蛋黃醬好夾,口感酥脆,一點都唔會油膩鹽燒天草大王雞翼嘅肉都好鬆軟,完全滿足到我呢個雞翼控!鹽燒之後散發出淡淡嘅荔枝香,就係所謂嘅「完美句號」! 好耐冇食過割烹 櫓杏,水準依舊,仲好似進步咗唔少!
一到餐廳,即刻見到一幅木製嘅招牌,刻住割烹櫓杏,幾有意思!
今次就嚟試吓幾樣單點
好耐冇食過割烹 櫓杏,水準依舊,仲好似進步咗唔少!