2018-04-16
呢兩日天氣又涼左,加上次次都係週末就落雨,冇乜心機,原本都想近近地喺屋企附近食,但因為一早約左朋友去銅鑼灣食午飯,不得不強逼自己落床。對上一次黎呢間餐廳都已經有一段時間,中途亦推介過其他朋友黎,事後都話唔錯,所以一向幾有信心。餐廳位於渣甸中心,大排檔就只係個名,絕對唔代表裝潢,假日午飯時間都幾滿,穩陣啲就最後預約。我記得對占一次坐比較裡面嘅位置,有玻璃窗,好天氣的話採光較好,今次坐近水吧位置,加上落雨,照片就唔係影得太好睇,實質係很有內涵的午餐有七、八款選擇,豬、牛、羊、魚、炒飯、螺絲粉,滿足不同需要,定價$98-168。蒜蓉包離開後我地先醒起剛才好似冇飲過湯…套餐係會包蒜蓉包同是日精選餐湯的。海鮮拼盤 $55/位包括:生蠔、鮑魚、日本帶子、鮮蝦、蟶子,試過一次都覺得驚喜,而且鐘意食海鮮都不妨追加,新鮮,性價比高。圖為二人份量,生蠔講真夠新鮮都唔會差,配上自家製泰式風味醬汁,特別清新提鮮。帶子配上蜜糖醬,口感更滑溜,不搶帶子鮮味鮑魚已醃,凍食,唔會韌。西班牙橡果級別黑毛豬 $138黑毛豬一大片,唔算話太厚身,有啲似豬頸肉。豬肉切落爽口唔韌,亦冇豬羶味,煎得夠香伴碟嘅紫薯蓉好新鮮,係我個
蒜蓉包
海鮮拼盤 $55/位
西班牙橡果級別黑毛豬 $138
伴碟嘅紫薯蓉好新鮮,係我個人最喜歡,亦較其他餐廳食到嘅薯蓉、蕃薯蓉特別。
顏色天然,打得夠滑身,完全冇渣,味道濃郁。
今次呢款伴菜其實幾好食,夠腍,但水份比較多。
美國牛仔骨配鹹牛脷洋蔥磨菇汁 $128
牛仔骨兩塊,朋友好鐘意食牛仔骨,最緊要煎得夠香!
配上洋蔥磨菇汁有燒汁香,牛脷軟熟,鹹鹹地,又唔漏
餐飲
以銅鑼灣嘅午市價錢適中,當然下午茶會更加抵食,坐得舒適,加上呢度嘅菜式配搭比較特別,不失為一個選擇。
餐牌: